Svet
14 ogledov

Obtožba terorizma

Na posnetku nadzorne kamere je viden avtomobil, v katerem je bila podtaknjena am Žurnal24 main
Faisal Shahzad, ki naj bi podtaknil bombo sredi New Yorka, bo obtožen terorizma, pravi generalni državni tožilec Eric Holder.

Faisal Shahzad je preiskovalcem med zaslišanjem povedal precej uporabnih informacij, pravi generalni državni tožilec Eric Holder. Posledica tega naj bi bile tudi nove aretacije, in sicer v Pakistanu.

Po različnih informacijah naj bi agenti v Pakistanu aretirali od dve do tri oziroma od pet do osem oseb.

Obama: pogum
"Ne bomo se pustili ustrahovati,"
je v svojem nagovoru poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Preiskava bo pokazala, ali je Shahzad, ki so ga danes aretirali zaradi suma poskusa bombnega napada sredi New Yorka, povezan s kakšno teroristično skupino. Poskus napada je sicer ocenil kot ponoven dokaz, v kakšnih težkih časih živijo Američani.

Aretacija tik pred zdajci
FBI je sicer Shahzada aretirala, po tem, ko so ugotovili njegovo identiteto s pomočjo posnetkov z nadzornih kamer. Osumljenca so aretirali na newyorškem letališču JFK, medtem ko se je hotel vkrcati na čezoceanski let. Nameraval naj bi pobegniti v Dubaj.

Po aretaciji so agenti preiskala tudi njegovo hišo v Connecticutu. Iz nje so odnesli več stvari.

Avtomobil kupil pred kratkim
30-letni Shahzada je naturaliziran Američan pakistanskega rodu, živi v ameriški zvezni državi Connecticut.

Trenutno ga zaslišujejo v New Yorku. Pred kratkim se je vrnil z večmesečnega potovanja po Pakistanu, avtomobil, ki je bil uporabljen v napadu, pa je kupil pred tremi tedni za nekaj manj kot 980 evrov.

Preiskovalci se še vedno trudijo najti belopoltega moškega, starega okoli 40 let, ki so ga videli v bližini avtomobila.  

Niso bili teroristi
Odgovornost za spodleteli napad je sprva prevzela talibanska teroristična skupina Tehrik-e-Taliban, vendar pa so preiskovalci možnost, da je nad napadom bdela Al Kaida, kmalu izločili.

Na posnetkih varnostnih kamer je videti moškega, starega okoli 40 let, ki je odkorakal stran od džipa, v katerem je bila podtaknjena bomba. Na sumljivi avtomobil, iz katerega se je kadilo, je policiste opozoril neki prodajalec majic.
Policija je iz avtomobila odstranila vse eksplozivne ali vnetljive snovi s pomočjo robotske roke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.