Svet
43 ogledov

Obtožba: za Slovenijo denar pred življenji

Minsk - novogradnja Shutterstock
Zunanji ministri EU v Bruslju še niso potrdili sankcij proti Belorusiji, dogovorili pa so se, da jih bodo sprejeli v dveh fazah. Na mizi je kompromisni predlog seznama 21 posameznikov ali podjetij, ki bi jih kaznovali z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja.

Beloruski aktivist in novinar Aleksander Otrošenkov je v sporočilu za javnost poudaril, da Slovenija blokira sankcije EU proti beloruskim predstavnikom in daje prednost gospodarskim interesom pred življenji in zdravjem političnih zapornikov.

"Odlaganje sankcij EU lahko politične zapornike stane življenja," je opozoril Otrošenkov, ki je bil marca lani obsojen na štiri leta zapora, ker je sodeloval na protestih opozicije, septembra pa je bil po dekretu predsednika Lukašenka izpuščen.

Umaknjen oligarh Čiž

Med imeni na novem seznamu ni oligarha Jurija Čiža in njegovega podjetja, so povedali viri pri EU. Članice EU so razdeljene glede tega, ali so predlagane sankcije dovolj ali premalo močne, zato na jutranjih sestankih na nižjih ravneh ni bilo mogoče doseči dogovora in tako naj bi o tem razpravljali zunanji ministri. K razpravi je po navedbah virov pozvala Švedska.

Potrditev dodatnih sankcij proti režimu Aleksandra Lukašenka je ovirala Slovenija, ker je po navedbah evropskih diplomatskih virov zaradi gospodarskih interesov nasprotovala vključitvi Čiža na seznam kaznovanih oseb.

Slovenija proti oviranju podjetniškega sodelovanja

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve sicer poudarjajo, da Slovenija "ves čas podpira omejevalne ukrepe, ki jih EU izvaja proti Belorusiji in so namenjeni proti tistim dejanjem beloruskih oblasti, ki kršijo človekove pravice, onemogočajo razvoj demokracije in delovanje civilne družbe".

Vendar pa obenem želi, da bi bila pred opredelitvijo seznama oseb, ki naj bi bile vpletene v kršenje človekovih pravic v Belorusiji, opravljena temeljita analiza povezav med oligarhi, da se ne bi podjetnikov in podjetij dajalo na seznam ad hoc.

To slovensko stališče po navedbah virov podpira tudi Latvija.

Za zdaj ni mogoče napovedati, ali bodo zunanji ministri danes dosegli dogovor ali se bo razprava nadaljevala.

Interesi Slovenije so predvsem interesi Rika

Čiž, lastnik nogometnega kluba Dinamo Minsk, ki velja za tesnega prijatelja Lukašenka, je sicer tudi lastnik družbe, s katero je povezano slovensko podjetje Riko, ki je minuli teden sporočilo, da bo v središču Minska gradilo kompleks, vreden več kot 100 milijonov evrov.

Investitor projekta je namreč družba Elite Estate, ki jo nadzira Čiž. Investitor bo po navedbah Rika zagotovil več kot polovico lastnih sredstev, potrebni kredit pa mu bo dodelil konzorcij mednarodnih bank z zavarovanjem kreditnih rizikov s strani SID banke kot agenta slovenske države.

Dodan zaradi Francozov, odstranjen zaradi Slovencev?

Za posel v Minsku, ki ga je dobilo slovensko podjetje, naj bi se sicer zanimali tudi Francozi. Po nekaterih neuradnih navedbah naj bi se Čiževo ime na črnem seznamu EU pojavilo šele po tem, ko so Francozi ta posel izgubili. Koga naj se kaznuje, predlagajo članice Unije, vendar morajo vsako ime potrditi soglasno.

Članice Unije so se nedavno dogovorile za razširitev meril za sankcioniranje beloruskega režima. To med drugim pomeni razširitev seznama posameznikov, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v EU, ki zdaj šteje 210 oseb, in tem zdaj tečejo pogovori.

Komentarjev 14
  • Stolp 10:36 28.februar 2012.

    ...a duplo nabije!

  • Stolp 10:36 28.februar 2012.

    Lepo da priznaš. Ko priznaje pola mu se prašta...

  • Žurnalček 23:37 27.februar 2012.

    Interes SLOVENIJE je interes vsakega njenega državljana kjerkoli na svetu. Zato tudi imamo ambasade. PIKA! Interes SLO pa niti slučajno ni Grčija , ampak vse arabske države zaradi nafte. Jaz ne mislim zaradi British Oila in zaradi njihovega interesa , ...prikaži več , da cene skočijo v nebo, da lahko poplačajo Mehiško avanturo , hoditi peš ali pa za bencin dajati pol plače !!!!! Absolutno se mi hebe kaj se bo zgodilo z Izraelom. Naš narod kaže kako došlo , tako prošlo in bo končno mir!