Svet
22 ogledov

Obtožbe na račun Ikee

Ikea Zagreb Saša Despot
Ikea pod drobnogledom Evropske komisije, ki preiskuje domnevno utajo davka švedskega proizvajalca pohištva.

Skupina evropskih poslancev obtožuje Ikeo, da je v 6-letnem obdobju utajila za najmanj milijardo evrov davka. "Evropska komisija je v vednost prejela dokument o domnevni Ikeini utaji davka. Primer bomo podrobno preučili," je povedala Vanessa Mock, predstavnica za stike z javnostmi komisije.

V študiji, ki jo je pripravila Skupina Zelenih v Evropskem parlamentu, je med drugim navedeno, da je največji svetovni trgovec s pohištvom za svoje posle prek podružnic v Luksemburgu in Lichtensteinu plačeval zanemarljivi davek. Med drugim naj bi se prihodek iz vsake Ikeine trgovine stekal v podružnico na Nizozemskem, ki naj bi služila kot kanal do Lichtensteina.

Ikea poročila še ni komentirala.

Luksemburg se že leta otepa pritiskov zaradi bančnih skrivnosti in snubljenju podjetij z davčnimi olajšavami. Sistem branijo kot konkurenčno prednost in korist za celotno Evropsko unijo.

Sistem blizu modelu davčnih oaz se je razcvetel med vladavino premierja Jean-Clauda Junckerja, ki je bil njegov zagovornik. Danes je predsednik evropske komisije, ki med drugim preiskuje sporne davčne prakse.

Komentarjev 2
  • Dixon 10:29 17.februar 2016.

    Se strinjam, Luksemburgu v baran, ostale države pa se lahko posipajo s pepelom.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:18 16.februar 2016.

    "Sistem branijo kot konkurenčno prednost in korist za celotno Evropsko unijo. "Ne nabijajte. Korist od tega je imel samo Luksemburg, oškodovane so bile pa vse ostale države EU.