Svet
19 ogledov

"Obtožbe zoper mene so nagnusne"

null
1/23
Žurnal24 main
Ratko Mladić močno spremenjen. Uvodno zaslišanje je spremljal brez večjih težav, čeprav trdi, da je zelo bolan. "Za zločine, ki ste jih opisali, nisem nikoli niti slišal," po prebrani obtožnici pove sodniku.
Želim živeti in dočakati svobodo, saj na ta način branim svojo deželo in svoj narod. Sem general Ratko Mladić in to je jasno vsem.
Ratko Mladić

Na haaškem sodišču se nekdanji poveljnik bosanskih Srbov ni izrekel o krivdi, kar pomeni, da ima zdaj 30 dni časa, da z odvetnikom podrobno preuči obtožnico in pripravi zagovor. Obtožnica ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH ter genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov. Naslednjič se bo Mladić na sodišču pojavil 4. julija.

Zaporedje dogodkov od prijetja do današnjega sojenja si oglejte v FOTOGALERIJI.

"Sem general Ratko Mladić," so bile prve besede, s katerimi je odgovoril na vprašanje predsedujočega sodnika Alphonsa Orieja o njegovi identiteti. Sodnika je moral popraviti pri navedbi njegovega rojstnega kraja, saj je imel napačno napisano, da je rojen v Kalinoviku, medtem ko mu je povedal, da je rojen v Božanovićih.

"Sem zelo bolan človek"
Mladić v nadaljevanju s hrapavim glasom pove, da je zelo bolan, zato prosi za potrpljenje, ker potrebuje več časa, da prebere dokumente z obtožbami zoper njega. Povedal je, da noče, da se mu prebere vsaj ena beseda obtožnice, vendar je vseeno poslušal, ko je sodnik prebral povzetek obtožnice.

"Ste malo starejši človek od mene. Prebrali ste naravnost nagnusne obtožbe o meni. Za preučitev neresničnih obtožb potrebujem več časa. Za zločine, ki ste jih opisali, nisem nikoli niti slišal. Niti dojeti ne morem, da se je kaj takega sploh zgodilo," sodniku po prebrani obtožnici pove Mladić.

Sodnik Mladiću pojasni, da lahko zadeve, ki se tičejo njegovega zdravja, razloži na tajnem zasedanju. Nekdanji general ob njegovi razlagi porogljivo zaploska in pove: "Svoje zdravje vam bom razložil na tajnem zasedanju." Sojenje se je dobrih 20 minut nadaljevalo v tajnosti.

Ob koncu zaslišanja je Mladić nagovoril novinarje in svetovno javnost: "Sem svoboden človek. Branil sem in še vedno branim svojo deželo in svoj narod, ne pa Ratka Mladića. Nočem, da me zavajate. Lahko stojim in hodim, saj sem general Ratko Mladić." Sodnik ga po izrečenem opozori, da je obtožen individualno, in doda: "Zaslišanje se bo nadaljevalo 4. julija."

Pripravljeni na Mladića
Sodniki, Nemec Christopher Flügge, Nizozemec Alphons Orie in Južnoafričan Bakone Justice Moloto, naj bi bili na sojenje dobro pripravljeni.

Ne bo se izrekel o krivdi
Odvetnik Miloš Šaljić je sicer že včeraj dejal, da se "balkanski klavec" danes ne bo izrekel o svoji krivdi. Odvetnik Aleksandar Aleksić, ki ga je za zastopanje izbralo haaško sodišče, dokler se ne izbere stalni odvetnik, je potrdil, da je bil Mladić vse do zaslišanja v bolnišnici haaškega zapora, kjer so mu omogočili telefonske pogovore z družino in odvetnikom Šaljićem. Aleksić je dejal, da je Mladić slabega zdravja, a duševno priseben in se zaveda, kje je in kakšen proces ga čaka.

"Zgodba o raku in kemoterapiji je laž"
Včeraj smo poročali tudi o tem, da naj bi imel Mladić limfom in da verjetno ne bo mogel prestati sojenja pred haaškim sodiščem. Šaljić je v beograjskem časniku Press objavil zdravniško diagnozo iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je bil nekdanji srbski poveljnik med 20. aprilom in 18. julijem operiran na vojaškomedicinski akademiji ter da je prejemal kemoterapijo.

Srbski obrambni minister Dragan Šutovac je danes odvetnikove trditve zavrnil. Pojasnil je, da srbska vojska in varnostna služba že nekaj let varujeta akademijo, zato je nemogoče, da bi tam sprejeli haaškega begunca.

69-letnega Mladića so prejšnji četrtek prijeli v vasi Lazarevo v Vojvodini in ga haaškemu sodišču izročili v četrtek, takoj po tem ko je beograjsko sodišče zavrnilo njegovo pritožbo na izročitev. Pred haaško roko pravice se je skrival 16 let, od tega večinoma v Srbiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.