Svet
17 ogledov

Obtožen homoseksualnosti, zdaj oproščen

Anvar Ibrahim Reuters
Da naj bi imel spolne odnose s svojim asistentom, so tožilci obtoževali malezijskega opozicijskega voditelja. Grozilo mu je 20 let zapora. Zdaj ga je sodišče oprostilo. 64-letnik bo zdaj lahko sodeloval na volitvah – in morda zmagal.

Precej namigov kaže, da so želeli vodjo malezijske opozicije, Anvarja Ibrahima, s procesom predvsem politično onemogočiti. Če bi ga spoznali za "krivega" spolnih odnosov s 27-letnim asistentom, bi namreč politik, ki jih šteje 64, moral v zapor. V Maleziji ima namreč pravo, ki je pod vplivom muslimanske tradicije in konservativnih kolonialnih idej, do homoseksualnih odnosov odklonilen odnos in jih uvrščajo med "sodomijo".

Višje sodišče v malezijski prestolnici je z današnjo oprostilno sodbo v zvezi s homoseksualnimi spolnimi odnosi Ibrahima rešilo skrbi. Obtožnico proti njemu so sicer vložili leta 2008, kmalu po precejšnjem uspehu opozicije na volitvah.

Sodba napoveduje spremebe na bolje?

Vodja opozicije je razsodbo pozdravil in napovedal sodelovanje na prihodnjih splošnih volitvah v državi. Opozicija je prepričana, da je šlo za organiziran proces, s katerim naj bi jo ohromili. Podobno menijo organizacije za človekove pravice, ki opozarjajo tako na pomanjkljivo demokracijo kot tudi na odnos do homoseksualnosti v državi.

Po mnenju vladajoče koalicije pa je oprostitev Ibrahima dokaz, da je malezijski sodni sistem neodvisen. Tuje agencije pa poročajo, da je bila odločitev za večino presenečenje in da morda napoveduje vrnitev reformatorjev ter večjo demokratizacijo Malezije.

Ibrahim se bo na volitvah očitno pomeril s premierjem Nadžibom Razakom. Na začetku prihodnjega leta bo najbrž znano, ali mu je proces le še povečal priljubljenost in možnost za zmago.

Na enak način so ga že želeli onemogočiti

Ibrahim je bil po sporu z nekdanjim premierjem Mahatirjem Mohamadom že leta 1998 obsojen na deset let zapora zaradi homoseksualnih spolnih odnosov, a so ga nato leta 2004 oprostili in izpustili iz zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.