Svet
8 ogledov

Obtožen poskusa razstrelitve

Nigerijski potnik je poskušal na letu iz Amsterdama v Detroit detonirati majhno Žurnal24 main
Nigerijskega potnika, ki je skušal na letu iz Amsterdama v Detroit detonirati eksplozivno napravo, so obtožili zaradi poskusa razstrelitve letala.

23-letni Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab, ki je skušal na letalu, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Detroit, detonirati majhno eksplozivno napravo, je na zveznem sodišču obtožen zaradi poskusa razstrelitve letala in namestitve eksplozivnega telesa na letalo.

"Če bi bil napad uspešno izveden, bi lahko umrla ali bila ranjena množica nedolžnih ljudi,"
je povedal generalni tožilec Eric Holder. Povedal je še, da dopuščajo možnosti, da so bile pri tem vpletene še druge osebe. "Nadaljevali bomo s preiskavo in uporabili vsa sredstva, da bodo vsi, ki so bili vpleteni v poskus napada, odgovarjali za svoje dejanje," je še povedal.

Nigerijca, ki naj bi bil po poročanju CNN-a sin nekdanjega predsednika nigerijske banke First Bank PLC Alhajija Umarja Mutallaba, je policija že zaslišala, njegove poškodbe na zgodnjem delu stegna pa so oskrbeli v bolnišnici v Michiganu.

S pravosodnega ministrstva so sporočili, da se je napadalec na letalo na Nizozemskem vkrcal z napravo, ki jo je imel pritrjeno na telesu. Prve preiskave FBI-ja so pokazale, da je naprava vsebovala pentaeritritol, ki velja za močen eksploziv. Po poročanju BBC-ja je bil eksploziv všit v spodnje perilo, preiskovalci tako sklepajo, da je skušal narediti samomor.

Nigerijske oblasti že preiskujejo incident, sporočile pa so, da bodo polno sodelovale z ameriškimi preiskovalci.

Vse potnike in člane posadke so medtem kriminalisti že zaslišali, angleški policisti pa preiskujejo hišo v Londonu, kjer je napadalec bival tri leta. Po navedbah sorodnikov iz Kadune na severu Nigerije je v Londonu tudi doštudiral.

Dejanje so mu preprečili potniki
Mediji so sprva poročali, da je Nigerijec (newyorški republikanec ga je imenoval Abdul Mudallad, vladni viri pa omenjajo ime Abdulmutallab) nekaj minut pred pristankom letala družbe Northwest Airlines odvrgel nekaj petard, kar je med potniki povzročilo vsesplošno paniko.

Levji delež pri obvladovanju napadalca je opravil eden od potnikov. Člani posadke so ga nato zvlekli v sprednji del letala in ga osamili, medtem ko so ostali potniki pogasili ogenj, ki se je vnel ob napadalčevi nogi.
očividec

Kasneje se je izkazalo, da ni šlo za praznično pokanje petard, saj naj bi mladenič material za bombo in navodila dobil od teroristične mreže Al Kaida v Jemnu ter skušal izvesti teroristični napad. Ko so potniki opazili, kakšne namene ima, so skočili nanj in ga s pomočjo osebja onemogočili ter zadržali do pristanka. Napadalec naj bi v ponesrečenem poskusu sam sebi zadal nekaj hudih opeklin.

Sofisticirana eksplozivna naprava
Potniki poročajo, da so videli, kako se je nekaj zasvetilo in da se je razširil smrad po dimu. Nigerijca so zadržali do pristanka. Letalo, na katerem je bilo 278 potnikov, so nato več ur zadržali na pristajalni stezi v Detroitu.

Strokovnjaki so dodali, da je eksplozivna naprava, ki jo je želel uporabiti mladenič, nekaj povsem novega. Šlo naj bi za mešanico praška in tekočine. Po poročanju televizijske mreže BBC je Abdulmutallab policiji dejal, da je imel prašek z eksplozivom pritrjen na nogi, nato pa je z injekcijo, v kateri je bila mešanica kemikalij, skušal zanetiti eksplozijo.

Letalo vrste airbus 330 je last družbe Northwest, ki jo je pred kratkim prevzela Delta. (Foto: AFP)

 

Delal po navodilih Al Kaide

Nigerijec naj bi v Amsterdam priletel iz Lagosa v Nigeriji, njegovo ime pa ni zapisano na seznamu ljudi, ki jim je prepovedano leteti, čeprav se pojavlja v ameriški datoteki oseb s sumljivimi povezavami. Po trditvah ameriških sil ni nobenih dokazov o tem, da je Abdulmutallab prestal šolanje Al Kaide in da je njen zvesti pristaš. Na zaslišanju je Abdulmutallab po trditvah policije sicer že priznal, da je delal po navodilih Al Kaide.

Izredni varnostni ukrepi po vsem svetu
Predsednik Barack Obama, ki z družino preživlja praznike na Havajih, je bil o dogodku obveščen in je ves čas v stiku s svojo ekipo za nacionalno varnost, ministrstvo za domovinsko varnost pa je potrdilo izvajanje poostrenih varnostnih ukrepov v letalskem prometu. Pristojni organi obenem preiskujejo, ali je bil dogodek del obsežnejšega načrta.

"Ameriške oblasti so letalske družbe zaprosile za dodatne varnostne ukrepe ... Izredni ukrepi bodo veljali po vsem svetu za vse lete v ZDA za neomejeno časovno obdobje," so sporočili iz nacionalnega usklajevalnega organa za boj proti terorizmu (NCTB) v nizozemskem Haagu.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica NCTB Judith Sluiter, gre za ukrepe, kot sta dodatni pregledi potnikov in njihove ročne prtljage.

Letalo vrste airbus 330 je last družbe Northwest, ki jo je pred kratkim prevzela Delta, čeprav se bo popoln prevzem zgodil prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.