Svet
7 ogledov

Obtožnica proti nekdanjemu direktorju Cie

Sedež CIA EPA
Ameriška zvezna policija FBI in državno tožilstvo sta priporočila vložitev obtožnice proti upokojenemu ameriškemu generalu Davidu Petraeusu zaradi domnevnega posredovanja zaupnih službenih informacij svoji nekdanji ljubici v času, ko je bil direktor obveščevalne agencije Cia.

Preiskava je usmerjena na ljubezensko razmerje, ki ga je David Petraeus, sicer nekdanji poveljnik ameriških sil v Iraku in Afganistanu, imel z rezervno častnico Paulo Broadwell, ki je pisala njegovo biografijo.

V ospredju je predvsem vprašanje, ali je Petraeus, ki je novembra 2012 odstopil s položaja direktorja Cie, ko je afera prišla v javnost, svoji 20 let mlajši ljubici omogočil dostop do njegove službene elektronske pošte in do drugih zaupnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na poročanje New York Timesa.

Predlog za vložitev obtožnice so preiskovalci posredovali ameriškemu pravosodnemu ministru Ericu Holderju, ki mora sedaj odločiti o vložitvi obtožnice proti Petraeusu.

Obtožbe zavrača

Petraeus trdi, da Broadwellovi nikoli ni posredoval zaupnih informacij.

Upokojeni general s štirimi zvezdicami, ki je eden največkrat odlikovanih in najbolj spoštovanih ameriških častnikov, je po poročanju časnika tudi dal vedeti, da se ne namerava pogoditi s tožilstvom, kar bi mu omogočilo, da bi se izognil sojenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.