Svet
10 ogledov

Obtožnica za nesrečo v Splitu vložena

(Foto: 24sata.hr) Žurnal24 main
Tožilstvo v Splitu je vložilo obtožnico proti peterici, ki naj bi bila odgovorna za nesrečo nagibnega vlaka konec julija lani na železniški progi Zagreb–Split, v kateri je umrlo šest ljudi.

Prvoobtoženi je nekdanji direktor za ekologijo in zaščito v podjetju HŽ Infrastruktura Ivan Medak, ki je naročil kemično sredstvo, s katerim so na progi odstranjevali plevel. Zaradi omenjene snovi so vlaku odpovedale zavore. Kemikalije, ki je podobna smoli, sploh ne bi smeli škropiti po tirih, kar je bilo v nasprotju s pravili.

Obtoženi so tudi lastnik zagrebškega podjetja Intrade Ivan Tomašković, ki je prodal omenjeno kemikalijo HŽ, njegov svetovalec Jozo Bazina, vodja protipožarne zaščite v HŽ Split Drago Rogulja ter gasilec Branko Tišljar.

Tožilstvo jih bremeni zaradi povzročitve splošne nevarnosti s smrtnim izidom, največja kazen, ki jo za to predvideva hrvaška zakonodaja, je 15 let zapora. Najnižja predvidena kazen je tri leta zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.