Svet
19 ogledov

Obtožnice zaradi vdiranja v telefone

The News of the day Reuters
Pred sodišče bo danes stopilo sedem obtoženih v aferi z vdiranjem v telefone znanih osebnosti, tudi nekdanji tiskovni predstavnik britanskega premierja Andy Coulson.

V Veliki Britaniji je izbruhnil velik medijski škandal, ko je prišlo na dan, da so novinarji tabloida News of the World nezakonito vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler in, kot se je kasneje izkazalo, tudi številnih znanih osebnosti. Zaradi afere, ki je dodobra zatresla temelje njegovega medijskega imperija, je bil Rupert Murdoch celo prisiljen ukiniti tabloid News of the World.

Prestregli glasovno pošto 600 oseb

Britanska policija je zaradi afere z vdiranjem v telefone v okviru tako imenovane operacije Weeting od januarja lani aretirala skupno 24 ljudi, med njimi tudi omenjeno osmerico.

Osmerica je obtožena, da je med letoma 2000 in 2006 nezakonito prestregla glasovno pošto okoli 600 ljudi, med njimi hollywoodskim zvezdnikom Bradu Pittu, Angelini Jolie in Judu Lawu, glasbeniku Paulu McCartneyju in nogometašu Waynu Rooneyju, kot tudi politikom in žrtvam kriminala.

Detektiv zaradi vdiranja v telefone že obsojen

Pred sodnika bodo danes stopili nekdanji odgovorni urednik tabloida News of the World Stuart Kuttner, nekdanji urednik novic Greg Miskiw, nekdanji vodja novic Ian Edmonson, nekdanji novinar Neville Thurlbeck, novinar James Weatherupi in zasebni detektiv Glenn Mulcaire, ki je bil leta 2007 zaradi vdiranja v telefone že obsojen na šest mesecev zapora.

Na sodišču pričakujejo tudi Andyja Coulsona, ki je bil urednik News of the World od leta 2003 do leta 2007, nato pa je bil tiskovni predstavnik premierja Davida Camerona, vendar pa je januarja 2011 odstopil. Zaradi vpletenosti v škandal so ga lani tudi aretirali.

Nekdanja Murdochova tesna sodelavka Rebekah Brooks bo pred sodnike stopila 3. septembra. Brooksova je bila urednica tabloida od leta 2000 do 2003. Nato je urejala najbolj prodajani britanski tabloid The Sun, nakar je postala direktorica družbe News International, ki ima po ukinitvi News of the World v lasti še tri časnike.

Tudi sum podkupovanja javnih uslužbencev

Ob izbruhu škandala so prišle na dan tudi druge posledice. Tako še potekata preiskavi zaradi suma podkupovanja javnih uslužbencev, pri čemer so v sklopu tako imenovane operacije Elveden doslej aretirali 41 ljudi, medtem ko je bilo zaradi vdiranja v računalnike v sklopu tako imenovane operacije Tuleta aretiranih sedem ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.