Svet
17 ogledov

Obudili 30.000 let star virus

Naftno polje v Sibiriji Reuters
Rudarska dejavnost in črpanje nafte ob segrevajočem se ozračju bi lahko zmotila speče mikrobe.

Francoski raziskovalci z Univerze Aix-Marseille so v zamrznjeni sibirski tundri odkrili 30.000 let star velikanski virus, ki jim ga je v laboratoriju uspelo spraviti v življenje. Virus je sicer nenevaren za ljudi in živali, a je odkritje kljub temu sprožilo zaskrbljenost, da bi povečana rudarska aktivnost in črpanje nafte v hitro segrevajočih se severnih območjih lahko zmotila speče mikrobe.

Odprta Pandorina skrinjica

Odkritje, ki so ga predstavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, umeščajo med skupino novoodkritih megavirusov, ki so jih poimenovali z rodovnim imenom Pandoravirusi, s čimer namigujejo na možnost, da raziskovanje v tej smeri obeta nova presenečenja pri pojasnjevanju izvora življenja, kot bi odpirali Pandorino skrinjico.

"Vemo, da gre za nenevarne viruse," je povedal mikrobiolog Jean-Michel Claverie, ki je vodil študijo. "Toda odkritje govori, da so nevarni virusi, ki lahko ogrozijo človeka ali živali, za katere smo menili, da so izginili s površja Zemlje, še vedno prisotni."

Nepredvidljivo segrevanje

S klimatskimi spremembami se povečuje možnost, da bi zmotili tudi človeške patogene. Povprečna temperatura površja se na območju, ki vsebuje viruse, zvišuje hitreje kot v zmernem podnebju, ugotavljajo. "Ljudje se bodo naselili ter začeli rudariti in vrtati nafto. Človekove dejavnosti bodo zmotile plasti, ki so v mirujočem stanju že tri milijone let. In te lahko vsebujejo viruse," pojasnjuje Claverie.

Soavtorica študije Chantal Abergel ob tem sicer opozarja, da je njihovo odkritje za zdaj omejeno le na neškodljiv virus. "Ne moremo z gotovostjo reči, da so tam tudi za človeka patogeni virusi," je dejala. Zato bodo prihodnja raziskovanja osredotočili na odkrivanje, "ali je tam kaj nevarnega za človeka in živali".

Velikanski virusi

Claveriejev laboratorij je sodeloval tudi pri odkritju gigantskega DNK-virusa v Čilu več kot deset let nazaj, ki so ga poimenovali Mimivirus. Doslej največji znani virus je bil Megavirus chilensis, ki so ga odkrili leta 2011. Vsi ti virusi so zajedavci ameb. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.