Svet
662 ogledov

Obvezno testiranje po vrnitvi z rizičnih območij

Testiranje na covid-19 Profimedia
Odločitev stopi v veljavo v soboto.

V boju proti širjenju novega koronavirusa bodo v Nemčiji v soboto uvedli obvezno testiranje na novi koronavirus za vse, ki se bodo vrnili z rizičnih območij, je danes napovedal minister za zdravje Jens Spahn, ki je dodal, da bo stroške krila država, saj gre za "vprašanje solidarnosti". Prostovoljno in brezplačno testiranje je sicer na voljo že od prejšnjega tedna.

Za rizična območja veljajo tista, kjer so v zadnjih sedmih dneh potrdili več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev. V Evropski uniji so to Luksemburg ter španske regije Aragon, Katalonija in Navara, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spahn je pojasnil, da želijo z obveznim testiranjem biti bolj previdni. "Jasno mi je, da je to poseg v svobodo posameznika," je povedal. Po njegovem pa je to tudi razumljiv ukrep za ljudi, ki pridejo z rizični območij. Že sedaj so morali iti v 14-dnevno karanteno in se javiti ministrstvu za zdravje, možno pa je bilo tudi predložiti negativen test, ki ni bil starejši od 48 ur.

V Nemčiji so sicer v sredo prvič po več tednih zabeležili prek 1000 novih okužb z novim koronavirusom. Virus so potrdili pri skupno 1045 ljudeh, so danes sporočile pristojne oblasti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 22:11 06.avgust 2020.

    Tako se dela, ne pa pri nas po balkansko...