Svet
8 ogledov

Obžalovanje zaradi prepovedi parade ponosa

Parada ponosa v Beogradu EPA
Evrpski poslanec izrazil obžalovanje zaradi prepovedi parade ponosa v Beogradu. Aktivisti: velik udarec človekovim pravicam.

Evropski poslanec Jelko Kacin, ki je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, je izrazil obžalovanje ob odločitvi srbskih oblasti, da prepovejo za nedeljo predvideno parado ponosa v Beogradu. Pri tej odločitvi gre po njegovem prepričanju za "poseg v ustavno in zakonsko pravico državljanov do svobode izražanja in mirnega zbiranja".

Ocenil je, da gre sicer za suvereno odločitev srbske vlade, a po njegovem prepričanju "ne obstaja takšen trenutek, ko država, ki teži k članstvu v EU, ne more zagotoviti človekovih pravic svojim državljanom".

Kljub "delovanju nekaterih desničarskih organizacij v Srbiji" Kacin ni mnenja, da se je država znašla pred "državljansko vojno", zaradi česar bo v nedeljo vseeno pripotoval v Beograd in podprl "organizatorje parade in vse tiste, ki se borijo proti diskriminaciji".

Velik udarec človekovim pravicam

Odločitev srbske vlade, da prepove parado, pomeni velik udarec človekovim pravicam v Srbiji, so prepričani tudi organizatorji parade. "To je poraz za vse državljane Srbije: danes so na vrsti geji, jutri pa kdove katera manjšinska skupina," je bil kritičen eden od organizatorjev Goran Miletić.

Aktivisti so ob tem napovedali, da bodo nadaljevali s pripravami na parado ponosa za prihodnje leto, namignili pa tudi, da bi lahko proti državi sprožili postopek na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepoved javnih shodov

Srbske oblasti so parado ponosa v petek prepovedale v okviru prepovedi vseh za ta konec tedna napovedanih javnih shodov, ki pomenijo povečano varnostno tveganje. Ekstremisti naj bi pripravljali večje izgrede v več predelih Beograda, da bi tako razpršili delovanje policistov. Potem naj bi pričeli s požigi sedežev strank vladajoče koalicije, sedežev tujih podjetij, v javnih garažah pa naj bi tudi zažigali gume na avtomobilih.

To naj bi po poročanju B92 pisalo o ocenah ogroženosti, na podlagi katerih je svet za nacionalno varnost prepovedal vse javne shode ta konec tedna.

Lani aretirali 180 ljudi

Lanska parada ponosa se je namreč v srbski prestolnici končala krvavo - v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180.

Komentarjev 2
  • privat 12:53 02.oktober 2011.

    ja vsekakor velik udarec za človeštvo in velik poraz za vas trofazne...kar bi napisal trofazni ne razumete kaj bi moral biti človek in kaj je človek zaradi vas (vsaj na balkanu)Mislim na srbijo in to golazen ,ki vlada na okupiranem ...prikaži več današnjem teritoriju Srbije!

  • gec 17:30 01.oktober 2011.

    kaj je PRIVAT a žaluješ,ker je odpadla tvoja zabava?