Svet
13 ogledov

Oče proti poroki z bin Ladnom

Ahmed Abdel Fatah Al Sada, Amalin oče, ene od bin Ladnovih žena. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Oče najmlajše bin Ladnove žene, ranjene med operacijo ameriških sil, v intervjuju dejal, da je bil najprej proti njeni poroki z bin Ladnom. Prepričan še, da njegova hči ni povezana z Al Kaido.

Ahmed Abdel Fatah Al Sada, oče najmlajše žene Osame bin Ladna, ki je bila med napadom ameriških vojakov ustreljena v nogo, je v intervjuju dejal, da je bil najprej sicer proti poroki njene hčere Amal z bin Ladnom, a je kasneje popustil.

Al Sada je za Reuters povedal, da se je bin Laden z njegovo hčerjo poročil leta 1999, pred napadi na Združene države Amerike 11. septembra, in da bin Ladna osebno nikoli ni srečal.

Dejal je, da je bilo potrebnih več prošenj, preden je svoji takrat 17-letni hčerki dovolil odpotovati v Afganistan, kjer se je pri 18 letih poročila s takrat 40-letnim bin Ladnom.

Amal je bila "zgolj bin Ladnova žena"
"Moja hči je bila zgolj žena Osame bin Ladna in nič več. Nobene zveze ni imela z Al Kaido in prepričan sem v njeno nedolžnost," je v svojem skromnem domu v prestolnici Jemna dejal Al Sada. Dodal je še, da si želi, da bi se hči vrnila domov iz Pakistana.
 
Al Sada je še povedal, da je njegova hči "bin Ladnov krog" spoznala kot najstnica, ko je obiskovala islamsko versko šolo, kjer je študirala in bila učenka žene Rašada Mohameda Saida, ki ga je opisal kot pomočnika vodje vojaških sil. Dejal je tudi, da za poroko ni prejel nobenega denarja.

Ženo izbrala učiteljica
"Rašad je svoji ženi naročil, naj poišče dekle, primerno za bin Ladna, saj je hotel ženo iz Jemna. Učiteljica je izbrala mojo hčer," je dejal in dodal, da so mu takrat dejali, da si poroke želi neki pakistanski poslovnež.

"Najprej sem prošnjo zavrnil in vztrajal, da hočem spoznati človeka, ki želi roko moje hčere. Kasneje so mi povedali, da je moški Osama bin Laden, iz premožne družine v Savdski Arabiji." Al Sada je hčeri na koncu popustil, saj naj bi si sama, kot je dejal, poroke z njim zelo želela. "Nikoli nisem nobeni hčeri vsilil moža, zato sem se s poroko strinjal," je dejal.

Amalin oče je še zatrdil, da se osebno nikoli ni srečal z bin Ladnom in da je njegova hči na poroko v Afganistan odpotovala s svojo sestro, stricem in učiteljico. Spremljevalci so tam ostali dober mesec, po napadih 11. septembra pa je s hčerjo izgubil vse stike, do njenega 29. leta, ko mu je sporočila novico o prvorojenki Safiri.

"Do takrat nismo vedeli, kje je in koliko otrok je imela," je dejal oče bin Ladnove žene Amale. "Načrtovali smo obisk z njeno mamo in bratom, a so nam septembrski dogodki to preprečili," je dejal.

Zaslišali tri vdove bin Ladna
Ameriške oblasti so v Pakistanu zaslišale tri bin Ladnove vdove, a naj bi, kot poročajo ameriški viri, zbrale zelo malo novih informacij v zvezi z bin Ladnom.

Amal je povedala, da je v poslopju, kjer so ubili njenega moža, družina živela pet let. Razkrila je še, da sta z možem strele zaslišala v trenutku, ko sta legla v posteljo in ugasnila luči. Po njenih besedah so pripadniki specialnih enot v sobo vdrli, še preden je bin Laden uspel seči po svoji puški, ter ga ustrelili. Poleg nje in še dveh bin Ladnovih žena so sicer pakistanske oblasti po ameriški operaciji zajele še več otrok.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



"Zaradi zasliševanja nismo zaskrbljeni, saj je bila Amal zgolj žena Osame bin Ladna. Ona in njeni otroci nimajo nikakršne povezave z njegovimi dejanji. Odločno pa nasprotujem temu, da bi jo predali ameriškim oblastem. Vrniti se mora v svojo deželo," je še dejal Amalin oče.

Al Sada se je že srečal tudi z jemenskim ministrom za zunanje zadeve, ki je obljubil, da bo pomagal pri vrnitvi hčere v domovino. "Pakistan je obljubil, da se bodo bin Ladnove vdove in otroci vrnili. Ko grem v času molitve v mošejo, molim k Bogu, naj nam jih vrnejo," je še povedal. "Upam, da bodo v Jemnu dobili priložnost, da začnejo novo življenje, daleč od nasilja in pregona."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.