Svet
498 ogledov

"Oče, vsi bomo zgoreli"

Žurnal24 main
Na nadaljevanju sojenja Draženu Slavici, ki je obtožen za napake v organizaciji gašenja požara na Kornatih, je med drugim pričal oče pokojnega Anteja Jurićeva Mikulina, Mirko.

Na sodišču so pričali Zoran Blačić, Mirko Jurićev Mikulin in Siniša Salamun, poročajo hrvaški mediji. Jurićev Mikulin je na robu joka razkril, kako ga je sin poklical in mu dejal: "Oče, vsi bomo zgoreli.“ Ko je poveljniku Draženu Slavici povedal, da so njegov sin in drugi fantje obkroženi in potrebujejo pomoč, mu je Slavica odgovoril: "Če se sami ne morejo rešiti, jim ne morem pomagati.“

 

V požaru, ki je Kornate zajel konec avgusta 2007, je umrlo 13 gasilcev. Požar je zanetil 20-letni sezonski delavec, ki je v suho travo zraven poslopja uprave parka odvrgel cigaretni ogorek.

Mikulin, nekdanji poveljnik gasilcev iz Vodic, je izrekel tudi začudenje nad ukazom, da gresta na kraj dogodka oče Ivica Crvelin in njegov sin Ante, saj naj to ne bi bilo običajno. "Slišal sem, da je Ivica vprašal Slavico, zakaj gresta tja oba in kaj bo, če helikopter pade. Ne vem, kaj mu je odgovoril,“ je pričal Mikulin. Povedal je, da je izbral gasilce, ki jih je imel na voljo, a če bi bilo možno, ne bi poslal nikogar.

 

Mladoletni Marko Stančić je na Kornate šel, ko je v to privolil njegov oče, je dejal nekdanji poveljnik gasilcev iz Tisna Siniša Salamun.

"Ukazal je molčati"
Dežurni v operativnem centru v Šibeniku Zoran Blačić je povedal, da je bil v času njegovega dežurstva z njim Slavica in še en začasni delavec. Prve informacije o žrtvah na Kornatih je prejel od Joška Klarića ob 16.20, a o tem ni obvestil ne centra za zaščito in reševanje ne policije. Na posnetku, ki so ga predvajali na sodišču, je bilo slišati, kako med 17.30 in 17.43 Blačić ponavlja, da na Kornatih ni nič novega ter da je vse v redu. Med pogovorom s članom pomorske policije se ob 16.40 ni spomnil, kaj se dogaja na Kornatih. Sodišču je povedal, da se tega pogovora ne spominja. "Naročeno mi je bilo, naj bom tiho in naj tega ne širimo dalje. To sem razumel kot ukaz. Ukazal mi je Slavica in o tem se ne razpravlja,“ je dejal Blačić.

O tragediji je pomorsko policijo Blačić obvestil ob 18.35, ko ga je ponovno klical pomorski policist. Panično mu je govoril, da so na Kornatih ranjeni, mogoče celo mrtvi. Blačić predpostavlja, da se je Slavica po prvih informacijah o žrtvah, ki jih je prejel od Klarića, slišal s poveljnikom gasilcev v Divuljah, da bi na Kornate poslali helikopter. Na vprašanje sodišča, kaj pomeni zabeležka ob 18. uri, da na Kornate ne gredo prostovoljni gasilci, ampak samo profesionalni gasilci in pripadniki vojske, ni znal odgovoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.