Svet
25 ogledov

"Očeta Afrike" položili k večnemu počitku

Nelson Mandela, pogreb, krsta
1/8
Reuters
V vasi Qunu na jugovzhodu Južnoafriške republike so po dveurni žalni slovesnosti pokopali borca proti apartheidu Nelsona Mandelo.

Z vojaškimi častmi so danes krsto z njegove domačije prepeljali v posebej za ta namen postavljen šotor. Žalne slovesnosti se je udeležilo približno 4.500 ljudi, od tega številni visoki gostje z vsega sveta.

Med gosti iz političnih krogov so se dveurne slovesnosti med drugim udeležili namestnik iranskega predsednika Mohamed Šarijatmadari, nekdanji norveški premier Jens Stoltenberg in nekdanji francoski premier Lionel Jospin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prišla tudi princ Charles in Oprah

Mandeli so se v Qunu prišli poklonit tudi predstavniki več kraljevih hiš, tudi britanski princ Charles, ter številne znane osebnosti, med katerimi sta ameriški borec za državljanske pravice Jesse Jackson in televizijska zvezda Oprah Winfrey.

Še pred začetkom uradne slovesnosti se je na prizorišču pelo in plesalo ob glasbeni spremljavi pihalnega orkestra. V šotoru je razstavljen ogromen portret preminule ikone, pred njim pa stojijo sveče. V vasi in na gričih okrog nje so se zbrali številni ljudje, ki so dogajanje spremljaji z daljave.

Žalno slovesnost so poleg tega prenašali v živo po televiziji, mogoče jo je bilo spremljati tudi prek ogromnih zaslonov po vsej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zuma: Ostal boš naša luč

Na začetku se je Mandeli v čustvenem nagovoru poklonil njegov nekdanji sojetnik Ahmed Kathrada, ki je bil iz zapora izpuščen leta 1989, eno leto pred Mandelo. Opisal ga je kot toplega in dostopnega človeka ter izpostavil njegovo preprostost, ponižnost in pogum.

Močno so ga ganili njegovi zadnji dnevi. "V bolnišnici sem videl nemočnega človeka, ki je postal senca samega sebe, in zgodilo se je neizogibno," je dejal s tresočim glasom. V njegovem življenju zdaj zeva praznina, je dejal in dodal, da ne ve več, h komu naj se po smrti "starejšega brata" obrne.

Zbrane na državnem pogrebu je nagovoril tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je dejal, da morajo Južnoafričani graditi na dediščini preminulega Mandele. "Ostal boš luč, ki nas bo vodila," je dejal.

Pogreb tudi s krščanskimi elementi

Po desetih dneh žalovanja so Mandelo v ožjem krogu družine in prijateljev pokopali v družinskem grobu ob njegovih starših in treh od njegovih otrok. Na pogreb niso imeli dostopa niti gostje žalne slovesnosti niti novinarji. Potekal je v skladu s tradicionalnimi lokalnimi običaji, vseboval pa je tudi krščanske elemente.

Pred tem so se od Mandele v torek na glavnem stadionu v Johannesburgu ob navzočnosti več deset tisoč ljudi na uradni državni slovesnosti poslovili visoki predstavniki države in okoli sto tujih državnikov.

Mandela je umrl 5. decembra v starosti 95 let po dolgi bolezni. Po padcu apartheida se je zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike. Nobelov nagrajenec za mir, ki je zaradi svojega boja proti rasističnemu režimu 27 let preživel v zaporu, je po svetu veljal za simbol svobode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.