Svet
3454 ogledov

Oči sveta uprte v Moskvo

Ukrajina Volodimir Zelenski Justin trudeau
1/3
Profimedia
V Moskvi bo potekala parada ob dnevu zmage nad nacizom, na kateri bo imel govor ruski predsednik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta. To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi, je dodal. V ruski prestolnici bo namreč danes parada ob dnevu zmage nad nacizmom, na kateri je pričakovati govor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V nedeljo je Ukrajino obiskalo več gostov iz tujine, med njimi ameriška prva dama Jill Biden, kanadski premier Justin Trudeau, predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas ter tudi pevec skupine U2 Bono.

Ukrajina Jill Biden Olena Zelenska | Avtor: Profimedia Profimedia

"Prepričan sem, da je ta dan v Ukrajini pokazal, da smo del svobodnega sveta in združene Evrope," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zelenski.

"To je v očitnem nasprotju z osamljenostjo Moskve v zlu in sovraštvu, ki mu bomo priča," je dodal glede današnje vojaške parade v Moskvi, s katero naj bi obeležili 77. obletnico zmage v drugi svetovni vojni. "Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni," je še dejal Zelenski.

Kaj bo povedal Putin?

Na parado niso povabljeni tuji voditelji, se pa ugiba, da bo Putin dogodek izkoristil za objavo pomembnega sporočila glede nadaljevanja invazije na Ukrajino. Nekateri ocenjujejo, da bi lahko "posebno vojaško operacijo" prvič poimenoval vojna in ukazal splošno mobilizacijo. V Moskvi so slednje zanikali, a se lahko podobno kot v primeru napada na Ukrajino izkaže, da gre za zavajanje.  

BBC predvideva, da bo Putin krivdo za počasen napredek v Ukrajini pripisal Nato in vnovič pozval Zahod, naj ustavi pomoč Ukrajini. 

Na vojaški paradi naj bi sodelovalo več tisoč vojakov, ruska vojska naj bi pokazala svoje orožje, poseben prikaz lahko pričakujemo s strani letalske enote. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
 • Avatar Novak82
  Novak82 10:25 09.maj 2022.

  Pravo in edino ZLO je t.i. "Zahod" in Ukrajina. SLAVA RUSIJI

 • Pišmevuh 10:24 09.maj 2022.

  Demokrat Zelenski. Kje je že opozicija? Še malo, pa ti bo Evropa obrnila hrbet, če bo hotla konkurirat gospodarsko.

 • Avatar _lolekbolek_
  _lolekbolek_ 10:21 09.maj 2022.

  ... del "svobodnega" sveta, pa Justin Trudeau zraven. Bravo. SHOW MUST GO ON očitno.