Svet
8 ogledov

"Očistimo grehe naših sinov"

Papež pozdravlja množico, ki se je zbrala v njegovo podporo. (Foto: Reuters)
1/8
Žurnal24 main
Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je zbralo nekaj deset tisoč ljudi, ki s tem izražajo podporo papežu zaradi pedofilskih škandalov.

Ljudje, ki so preplavili trg pred baziliko Sv. Petra, so nosili plakate z napisi "Skupaj s papežem" in "Ne boj se, Jezus je premagal zlo". Takšne velike množice se sicer običajno zberejo le v času prazničnih maš in kanonizacij, ne pa v času papeževe tedenske molitve.

Srečanje se je zaključilo s skupno molitvijo, ki jo je vodil prvi mož italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco. Verniki so v njej prosili za očiščenje, solidarnost, odpuščanje in pravico. Cerkev, ki je zvesta svojemu poslanstvu, mora biti "očiščena grehov svojih sinov", je dejal Bagnasco.

Katoliško cerkev zadnje mesece močno pretresajo škandali, povezani s spolnimi in drugimi zlorabami otrok, ki so jih zakrivili duhovniki, njihovi nadrejeni pa so jih pogosto skrivali. Kritike letijo tudi na Vatikan in papeža osebno, ker naj bi po eni strani za te zlorabe vedel tudi on, še ko je pod prejšnjim papežem vodil kongregacijo za doktrino vere, a ni ukrepal.

Po drugi strani pa kritike na papeža letijo tudi, ker pri odzivih na pedofilske škandale dlje od moralnih obsodb zlorab pravzaprav ni šel. Sicer je v obsodbi zlorab otrok s strani duhovnikov zahteval, da se storilce preda roki pravice, ni pa na primer zamenjal škofov in drugih cerkvenih dostojanstvenikov, ki so tovrstne zlorabe prikrivali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.