Svet
23 ogledov

Od danes dražje po hrvaških avtocestah

hrvaska avtocesta Matija Topolovec/PIXSELL
Na hrvaških avtocestah, ki so v lasti javnih podjetij Avtocesta Reka - Zagreb (ARZ) in Hrvaške avtoceste (Hac), so danes od 6. ure zjutraj cestnine dražje za 15 odstotkov.

Podražitev je bila najprej napovedana za prvi junij, potem pa so jo preložili za deset dni. Hrvaška vlada pa je nato v sredo sporočila, da bodo podražitev vendarle uveljavili z današnjim dnem, ko se je na Hrvaškem začel podaljšani konec tedna zaradi praznika.

Hrvaški prometni minister Siniša Hajdaš Dončić je na sredini vladni seji spomnil, da cene cestnin niso spreminjali že od leta 2004 in da bodo s podražitvami pomagali predvsem finančnemu poslovanju Haca in ARZ.

Vsi, ki so bodo v prihodnje napotili od Zagreba proti Lipovcu ob srbski meji, bodo po novem plačali 120 kun ali 16 evrov (doslej 14 evrov), do Osijeka pa 117 kun ali 15,50 evra (doslej 13,60 evra). Od hrvaške prestolnice do Goričana ob meji z Madžarsko bo treba odšteti 41 kun ali 5,50 evra (doslej 4,70 evra).

Za odcep od mejnega prehoda Jelšane (Rupa) prek Reke do Žute Lokve je nova cena 8 kun ali dober evro (doslej 90 centov). Za prevoz čez most med obalo in otokom Krkom pa je nova cena 35 kun ali 4,70 evra (doslej 4 evre).

Ne bodo cenejše za elektronsko plačevanje

Hrvaški prometni minister je večkrat poudaril, da cestnine ne bodo višje za uporabnike naprav za elektronsko plačevanje cestnine (ENC), temveč zgolj za tiste, ki plačujejo z gotovino ali z bančnimi karticami. Za uporabnike ENC se namreč cena ne bo spremenila, na stari ceni pa bo obdržala tudi dosedanji popust v višini desetih odstotkov.

Minister Hajdaš Dončić je izrazil zadovoljstvo z začetkom promocijske prodaje ENC naprav za eno kuno (13,5 centa), ki bo potekala junija. Le v prvih treh dneh akcije so prodali več kot 3400 naprav. Pred junijem so posamične naprave prodajali za 122 kun (16 evrov).

Poceni naprave sicer ponujali samo tistim voznikom, ki bodo na ENC takoj naložili najmanj 500 kun (66,60 evra). Ob tem bodo vozniki dobili dodatnih 50 kun (6,70 evra). Za uporabo naloženega zneska pa ni posebnega roka.

Podjetji, ki imata koncesije za avtoceste v Istri in od Zagreba proti slovenskemu mejnemu prehodu Gruškovje, za zdaj nista napovedali sprememb cen za svoje uporabnike.

Komentarjev 1
  • dd 10:07 07.junij 2012.

    Ne razumem, zakaj kljub osamosvoitvi Slovenije, še vedno vlačimo za sabo to Hrvaško. Oziroma Slovenci potujemo veliko tudi po Avstriji in Italiji, pa od tam ni nobenega komentarja in obvestila.