Svet
1377 ogledov

Od danes je cepljenje v prvi državi EU obvezno, kazni so ogromne

Cepljenje v Sloveniji Epa
V Avstriji je od danes v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. Obvezno cepljenje, s katerim želi vlada zajeziti epidemijo, velja za vse, starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU, kjer je cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Zakon o obveznem cepljenju je stopil v veljavo po tistem, ko ga je v petek podpisal predsednik države Alexander Van der Bellen, nato pa je bil še isti dan objavljen v uradnem listu. Zakon sta pred tem potrdila tudi oba domova avstrijskega parlamenta.

Cepljenje proti covidu-19 je v Avstriji obvezno za vse, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Izjema so nosečnice, tisti, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter prebolevniki po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Uvajali ga bodo v treh fazah, nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti cepljenja pa bodo začeli izvajati po začetni fazi sredi marca. Necepljenim grozi plačilo globe, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem do 3600 evrov.

Od novembra lani, ko je vlada naznanila namero o obveznem cepljenju, je proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 ob koncih tedna po državi protestiralo na tisoče ljudi. A med političnimi strankami odločitev uživa široko podporo, nasprotujejo mu le desničarski svobodnjaki (FPÖ), ki ga označujejo za protiustavnega.

V Avstriji z devetimi milijoni ljudi je polno cepljenih proti covidu-19 skoraj 70 odstotkov prebivalstva. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 14.000 ljudi, zabeležili pa so skoraj dva milijona okužb z novim koronavirusom.

Obvezno cepljenje so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej po svetu uvedli Ekvador, Tadžikistan, Turkmenistan, Indonezija in Mikronezija.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 15
  • kapibara1 09:32 08.februar 2022.

    Poglejmo malo ta graf, ki kaže umiranje zaradi Covid v Izraelu. Smrtnost je na kratko eksplodirala in v prvi po številčnosti so 3x ali večkrat cepljeni. Danska, ki jo vidimno zraven pa jim sledi v tej žalostni zgodbi: - https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Interval=New+per+day&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=PRT~DNK&Metric=Confirmed+deaths

  • QSprm 11:22 07.februar 2022.

    Nasi vrli nacistoidni severni sosedje imajo genocid vgrajen v gene in si enostavno ne morejo pomagat. To je mocnejse od njih. Po 80 letih tlacenja sprijenih nagnenj je bilo samo vprasanje casa, ko bojo z vso silo spet udarila na ...prikaži več plano. Eno bedno prehladno obolenje je bilo dovolj, da so prilezni na plano mutirani izrodki korona terorizma in ples falange radikalnih korona fundamentalistov se je zacel.

  • QSprm 11:20 07.februar 2022.

    Ali je res samo nakljucje, da je imela najvecja morija v zgodovini evrope svoj izvor ravno v avstriji. Iskanje smislov v uvedbi obveznega cepljenja za gripozno obolenje ima ravno toliko smisla, kot iskanje nezakonitosti pri uvedbi rumene zvezde. Oboje se ...prikaži več je zacelo enako z bolestno mantro: judje sirijo bolezni in ogorzajo avtohtone prebivalce. Zdej pa necepljeni ogrozajo cepljene. V obeh primerih gre za neko imaginarno groznjo, ki pa ne zmoti prevec pravovernih korona teroristov.