Svet
49 ogledov

Od Haaga do Knina molijo za Gotovino

Molitev za Gotovino
1/8
Pixell
Hrvati molijo za generala Gotovino in Markača pred petkovo sodbo Haaškega sodišča.

Z zborom hrvaških vojnih veteranov pred Zidom na zagrebškem pokopališču Mirigoj se je v četrtek popoldne začelo bedenje za generala Anteja Gotovino in Mladena Markača. Potem ko so prižgali sveče in položili vence za vse umrle v hrvaški domovinski vojni, so se veterani v sprevodu s svečkami v rokah napotili proti Zagrebški katedrali, kjer se je ob 19. uri darovala sveta maša. Po maši se je pričelo bedenje na Kapitolu in Trgu bana Jelačiča, za jutri pa je ob 8. uri zjutraj napovedan zbor veteranov in drugih podpornikov Gotovine na Trgu Bana Jelačiča, kjer bodo skupaj počakali na razglasitev sodbe.

Po poročanju hrvaških medijev se je na Mirigoju zbralo več sto veteranov in drugih podpornikov generalov. Zanj so molili še v zadarski katedrali, v Dubrovniku ter tudi v Pakoštanih, rojstnem kraju generala Gotovine. Podporo generaloma so napovedali tudi v mestih z večinskim hrvaškim prebivalstvom v BiH, maša zanju pa je bila tudi v nizozemskem Rotterdamu.

Pričakovanje sodbe

Hrvaški škofi so vernike pozvali, naj molijo, da bo petkova sodba za hrvaška generala v skladu z "načeloma pravičnosti in resnice", vojni veterani ša so vse hrvaške državljane povabili na javno bedenje in spremljanje sodbe.

Gotovino in Markača so aprila lani obsodili na 24 oziroma 18 let zapora zaradi zločinov med in po vojaški operaciji Nevihta, ki je potekala v začetku avgusta 1995. Hrvaški mediji so zadržani v ocenah, kakšna bo končna odločitev sodišča v Haagu, večina pa pričakuje, da bo pravnomočna kazen vsaj milejša ali pa bosta generala celo oproščena.

Komentarjev 2
  • linka 11:51 16.november 2012.

    skoraj zmeraj pravica zmaga !

  • dragec 11:50 16.november 2012.

    Ma kdo pravi, da so hevati genociden narod??? Oni samo nimajo radi srbe in bi jih videli na vrbah