Svet
14 ogledov

Od kemične do plemenske vojne

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Negotovost o tem, kaj se bo zgodilo v Libiji, še vedno narašča. Strokovnjak za arabske države Omar Ashour je za britanski BBC ugibal o nekaterih najhujših scenarijih.

Totalna vojna
Moamer Gadafi bi lahko, tako kot je to leta 1988 storil takratni iraški predsednik Sadam Husein, uporabil kemično orožje. Poleg kemičnega napada bi se lahko Gadafi v skrajni sili odločil tudi za obsežno bombardiranje, špekulira Ashour.

Vojaški udar
Gadafiju bi se lahko uprla vojska, vendar pa ta za razliko od revolucij v Tuniziji in Egiptu od začetka nemirov v Libiji ne nastopa enotno. Vojaški piloti in mornarji, ki jim je bilo ukazano bombardirati uporna mesta, so že večkrat zavrnili ukaze.

V državi sicer vlada rivalstvo in nezaupanje med vojsko in policijo, poleg tega pa enotno delovanje libijski vojski onemogoča plemenska razdeljenost države, ocenjuje Ashour.

Plemenska vojna
Ta se lahko razplamti v primeru Gadafijevega padca. Plemenska pripadnost je v Libiji močna, posamezna plemena med seboj tekmujejo in gojijo zamere. Vseeno pa primer osvobojene vzhodne Libije kaže, da do sporov med plemeni morda le ne bo prišlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.