Svet
3 ogledov

Od lastnikov ladje zahtevajo odkupnino

Kaj je v resnici prevažala ladja Arctic Sea? Žurnal24 main
Finski lastniki tovorne ladje Arctic Sea, za katero se je konec julija izgubila vsaka sled, so prejeli zahtevo za odkupnino, in sicer v denarju.

Finski ladjar Solchart Management, lastnik izginule ladje, zaenkrat ni dosegljiv za komentar, je pa direktor podjetja Viktor Matvejev za nemško tiskovno agencijo dpa izjavil, da ladja Arctic Sea ostaja pogrešana. S tem je zanikal petkove navedbe zelenortskih in francoskih oblasti, da se ladja nahaja kakih 720 kilometrov od zelenortske obale. Francoska vojska je sicer sporočila, da ladja verjetno ostaja na omenjeni lokaciji ter da naj bi bila na poti tja manjša ruska fregata, ki je bila zasidrana v Sredozemskem morju.

Iskanje Arctic Sea je namreč trenutno v rokah ruske mornarice, ki pa informacij o ladji ne razkriva, saj bi to po besedah ruskega veleposlanika pri zvezi Nato Dmitrija Rogozina lahko otežilo iskanje ladje in reševanje njene posadke. Pred tem so ruske tiskovne agencije sicer poročale, da naj bi se Arctic Sea danes okoli 10.30 s hitrostjo približno 19 kilometrov na uro pomikal proti pristaniškemu mestu La Rochelle na zahodu Francije.

Doslej so se med številnimi ugibanji o skrivnostni usodi ladje, ki naj bi iz Finske v Alžirijo prepeljala les v vrednosti več kot milijona evrov, pojavljale tudi domneve, da so jo ugrabili pirati. Zadnji stik z rusko posadko je vzpostavila britanska obalna straža v Doverski ožini 28. julija, ki pa ni zaznala nič sumljivega. Kasneje pa so se pojavile govorice, da naj bi se pet dni pred tem, ko je bila ladja še v švedskih vodah, nanjo vkrcali zamaskirani moški, morda pirati.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Martin Selmayr je v petek dejal, da je bila ladja najverjetneje dvakrat tarča napada - prvič ob švedski, drugič ob portugalski obali -, da pa na podlagi podatkov, ki so jim na voljo, ti napadi niso imeli nič skupnega z običajnimi piratskimi napadi ali oboroženimi ropi na morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.