Svet
29 ogledov

Od leta 2014 ubitih 22 tisoč džihadistov

Vojaki Islamske države Profimedias
Zračni napadi tako imenovane zahodne koalicije pod taktirko ZDA so znatno oslabili Islamsko državo v Iraku in Siriji. V letu in pol trajajočih napadih naj bi ubili 22 tisoč džihadistov, ocenjujeta Pariz in Washington.

Islamska država je v okviru naših posredovanj utrpela ogromne izgube. Izgubili so 40 odstotkov ozemlja, ki so ga imeli pod nadzorom v Iraku, skupno pa od 20 do 30 odstotkov vsega teritorija, ki so ga obvladovali,” ocenjuje vodja ameriške diplomacije John Kerry ob robu Gospodarskega foruma v Davosu.

Po njegovih besedah bo Islamska država do konca leta “resno oslabjena” tako v Iraku kot Siriji. Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je pri tem postregel s podatkom, da naj bi od začetka posredovanj umrlo najmanj 22 tisoč džihadistov. Francoski minister še ocenjuje, da Islamska država, ki kljub udarcem sicer širi svoje vrste, trenutno razpolaga s 35 tisoč borci, od katerih je najmanj 12 tisoč tujcev.

Koordinator Evropske unije za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove je pri tem povedal, da dopušča možnost, da bi izgube, s katerimi se sooča Islamska država, njene voditelje pregnala v Libijo, kjer ni niti zračnih napadov niti povsem delujoč vlade.

Komentarjev 3
  • erikkk 04:26 23.januar 2016.

    in upam da ji bodo letos uničli vsaj 10X toliko

  • erikkk 04:25 23.januar 2016.

    to džidahitično nesnago je treba do zadnjega počistit za te morilce človekove pravice ne veljajo

  • popokatopetl 14:19 22.januar 2016.

    "V letu in pol trajajočih napadih naj bi ubili 22 tisoč džihadistov""Islamska država, ki kljub udarcem sicer širi svoje vrste, trenutno razpolaga s 35 tisoč borci"Kaj pomaga da so jih tolk pobili, če pa nove pridobivajo hitreje ...prikaži več kot jih pobijajo? In ko k temu znatno pripomore ravno slab vtis, ki ga ameri delajo ob svoji prisotnosti???