Svet
94 ogledov

Od leta 2017 stroškov za mobilno gostovanje v EU ne bo več

prenos podatkov Saša Despot
Po skoraj dveh letih pogajanj bodo dodatni stroški za mobilno gostovanje v državah EU z junijem leta 2017 odpravljeni. Latvijsko predsedstvo EU in predstavniki Evropskega parlamenta so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja.

Odločitev mora potrditi še evropski parlament in članice EU na enem od zasedanj ministrov, vendar naj bi bila pogajanja bolj ali manj zaključena.

Stroški za gostovanje v mobilnih omrežjih operaterjev v EU bodo tako dokončno ukinjeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov.

Evropska komisija je sicer ukinitev stroškov zahtevala že za konec letošnjega leta. 

mobitel | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Operaterji so si izborili varovalko

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki "pravične uporabe" oziroma določnega limita pri gostovanju. Ta še ni določen in bo v domeni Evropske komisije.

Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oziroma stalno gostovanje - da bi slovenski uporabnik, denimo, naročnino po nižji ceni denimo sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • allstarr111 15:06 30.junij 2015.

    "Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oziroma stalno gostovanje - da bi slovenski uporabnik, denimo, naročnino po nižji ceni denimo sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji."temu se ne reče zloraba, ampak ...prikaži več KONKUERNCA na trgu, in sedveda se naši grabežljivci -vsi operaterji in filijale- upravičeno bojijo, ker bo izpad dohodka za ene 50% v enem tednu, nakaj sledi še dokončna kapitulacija, ko bodo potekli aneksi in vezave :)Ok bomo pa čakal do 2017 ampak bolje takrat kot nikoli.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:18 30.junij 2015.

    "Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki "pravične uporabe" oziroma določnega limita pri gostovanju"Mislš rečt da bomo tudi pri tem imel planski namesto prostega trga? Polom!!!