Svet
9 ogledov

Od psihiatra do zločinca

Žurnal24 main
Radovanu Karadžiću pripisujejo odgovornost za najhujši zločin med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, genocid v Srebrenici leta 1995.
 
 

Če bi bil Haag sodno telo, bi bil pripravljen oditi tja ... A je politično telo, ki je bilo ustvarjeno za to, da krivdo naprti Srbom.

Radovan Karadžić

 
Nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je do danes veljal za enega od najbolj iskanih obtožencev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Obtožnica haaškega sodišča ga bremeni genocida, zločinov proti človečnosti, kršitev vojnega prava in hudih kršitev ženevskih konvencij. Pod njegovim poveljstvom je bila vojska Republike srbske odgovorna za etnično čiščenje in številna grozodejstva.

Trinajst let na begu
Ameriška vlada je leta 2001 za informacije, ki naj bi pripeljale do Karadžićeve aretacije, razpisala nagrado v vrednosti petih milijonov dolarjev.

Nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je več let trdila, da se vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić skriva v Srbiji, občasno pa tudi v Republiki srbski, Karadžić pa v Republiki srbski in Črni gori, verjetno tudi v Srbiji. Večkrat je ostro obsodila mednarodne sile in pomanjkanje sodelovanja med različnimi obveščevalnimi službami, saj ga več kot deset let po vložitvi obtožnice niso prijeli.

Zaščita v Srbiji
Pozneje se je izvedelo, da so glavna haaška ubežnika dolgo varovale srbske civilne in vojaške oblasti.

Karadžić z ženo Ljiljano © Reuters

 
Psiholog v Crveni zvezdi
Karadžić se je rodil 19. junija 1945 v Črni gori, njegova družina pa je po rodu s Kosova. Njegov oče Vuk je bil med drugo svetovno vojno četnik, tako da je bil po vojni pretežni del njegovega otroštva v zaporu. Družina naj bi bila v sorodu tudi z očetom srbske abecede Vukom Karadžićem .

Leta 1960 se je Radovan Karadžić preselil v Sarajevo, kjer je spoznal svojo soprogo Ljiljano. Po študiju psihologije se je specializiral za zdravljenje depresije. Leta 1983 je postal psiholog beograjskega nogometnega kluba Crvena zvezda. Preden se je podal v politiko, pa je bil znan pesnik in psihiater.

Vstop v politiko
Srbski nacionalistični pisatelj Dobrica Ćosić ga je spodbudil, da se je odločil za politiko. Tako je leta 1990 postal predsednik Srbske demokratske stranke (SDS). Manj kot dve leti pozneje je razglasil neodvisno Republiko srbsko z glavnim mestom Sarajevom. Od 12. maja do 17. decembra 1992 je bil predsednik predsedstva Republike srbske, od 17. decembra 1992 do 19. julija 1996 pa njen predsednik in vrhovni poveljnik oboroženih sil.

21. novembra 1995 so takratni predsedniki BiH, Hrvaške in Srbije, Alija Izetbegović , Franjo Tuđman in Slobodan Milošević v ameriškem mestecu Dayton parafirali daytonski mirovni sporazum, ki so ga slovesno podpisali 14. decembra 1995 v francoskem mestecu Rambouillet.

Daytonski sporazum je pomenil tudi začetek konca politične oziroma vojaške kariere Karadžića in Mladića, ki je še vedno na begu. Leta 1996 je Karadžić zaradi pritiska mednarodne skupnosti in takratnega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića odstopil s položaja predsednika Republike srbske in pooblastila prenesel na podpredsednico Biljano Plavšić
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.