Svet
15288 ogledov

Od tega si ne bomo opomogli

Sonce Profimedias
Nova predvidevanja strokovnjakov, zaradi katerih lahko naraščajo naše skrbi.

Svet drvi proti točki, ki bo prinesla spremembe, od katerih si naš planet ne bo več opomogel. Ta zaključek je rezultat nove znanstvene raziskave, ki so jo opravili za Univerzi v Washingtonu; predvidevanja ameriških znanstvenikov so objavljena v časopisu Nature Climate Change.

Strokovnjaki, ki so sodelovali v raziskavi, z 90-odstotno sigurnostjo trdijo, da se bodo temperature v primerjavi z obodbjem pred industrijsko revolucijo dvignile za 2 do 4,9 stopinj Celzija. Takšen razvoj dogodkov ne bodo spremenili niti ukrepi, ki jih svetovne politike sprejemajo v izogib klimatskim spremembam.

Po opravljeni raziskavi znanstveniki še glasneje opozarjajo, da bodo svet prizadeli ekstremni vremenski pojavi. Rast temperatur za dve stopinji Celzija pojasnjujejo kot točko, po kateri rušilnih sprememb ne bo več moč zaustaviti.

Segrevanja za 1,5 stopinj Celzija, kar je predvideno s Pariškim sporazumom, skoraj gotovo ne bo moč preprečiti. Kot je pokazala najnovejša raziskava, je kar 99 odstotkov možnosti, da bo segrevanje to točko prešlo.

Dr. Dargan Frierson z Univerze v Washingtonu pri tem izpostavlja: "Države so se prepirale tudi okrog cilja 1,5 stopinjo Celzija, češ da bo to preveč vplivalo na način življenja, kot smo ga vajeni. Vendar po drugi strani, škoda, ki bo nastala zaradi vročine, suše in ostalih ekstremnih vremenskih pojavov, bo še veliko večja, če se temperatura dvigne za dve stopinji ali več."

Strokovnjaki so ponovno pregledali podatke, vezane na svetovno populacijo in gospodarske aktivnosti v zadnjih 50-tih letih in pri tem v ozir vzeli tudi količino ogljika glede na vsak dolar ekonomske aktivnosti.

Takšen pristop je drugačen od tistih, ki so jih za zdaj uporabljali v raziskavah in predvidevanjih klimatskih sprememb, piše Independent.

Bližje smo robu, kot mislimo

Profesor Adrian Raferty, ki je vodil tim raziskovalcev omenjene raziskave, izpostavlja, da je velika težava v tem, da je težko predvideti verjetnost za posamezen scernarij.

"Naše analize so kompatibilne s prejšnjimi predvidevanji, a kaže, da je zelo majhna verjetnost, da se nam zgodi bolj optimistični scenarij. Bližje smo robu, kot nemara mislimo," je izpostavil.

Dodal je, da so cilji, postavljeni s Pariškim sporazumom, realni, a verjetno tudi takšni doseženi ciolji ne bi bili dovolj, da segrevanje zadržimo pod 1,5 stopinjami Celzija.   

Druga študija, objavljena v istem časopisu kaže, da tudi če emisija fosilnih goriv v tem letu stagnira, da bo do konca stoletja temperatura po vseh verjetnosti v primerjavi s pred industrijskim obdobjem porastla za 1,3 stopinjo Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • tomaz 18:20 01.avgust 2017.

    V času ko ni bilo interneta in tega bombardiranja s podatki, smo se ravno tako poleti potili pri 35 stopinjah, pozimi pa zmrzovali pri - 25, pa to ni nihče problamitiziral...danes pa tok enih učenjakov in debat okoli tega...Narava pač ...prikaži veča pač dela svoje, pa če mi pametujemo, ali pa ne.

  • dimnikar 12:13 01.avgust 2017.

    No dajte še kaj napisati v komentarje, da se malo nasmejim slovenskim ultra mislecem, ki nadmudrijo celotno svetovno znanstveno srenjo.

  • Tupamaros 11:42 01.avgust 2017.

    Vse kar ekologi ustvarjajo je zmeda potvorjenih podatko za pridobivanje denarja in prodajanje megle,Črpanje in porabo CO2 zelo uspešno opravljajo gozdovi in poraščena pobočja s fotosintezo. Produkt je sproščanje za preživetje potrebnega kisika v ozračje.