Svet
16 ogledov

Od Twitterja želijo podatke

Londonsko sodišče bo zahtevo Švedske za izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Julia Žurnal24 main
Ameriška vlada od Twitterja zahteva osebne podatke ljudi, ki so povezani s projektom WikiLeaks.

Ameriško tožilstvo naj bi 14. decembra zagotovilo zadostne dokaze za nalog, ki bi jim dovolil dostop do podatkov, ki jih hrani socialno omrežje Twitter. Šlo naj bi za podatke, ki so ključnega pomena za preiskavo. Vodstvu Twitterja so dali tri dni časa za odgovore in jim naročili, naj o tem nikomur ne povedo. Že naslednji dan je isto sodišče umaknilo zadnji ukaz in Twitterju dovolilo, da svoje uporabnike obvesti o dogajanju.

Želijo si ga
ZDA vztrajno iščejo način, da bi Assangea obtožili zaradi razkritja diplomatskih depeš. Po nekaterih podatkih naj bi ga obrambno ministrstvo nameravalo obtožiti naklepanja tatvine dokumentov skupaj z vojakom Bradleyjem Manningom. Manningu grozi sojenje pred vojaškim sodiščem in do 52 let zapora, ker naj bi Asaangeu poslal depeše in vojaške zapise o incidentih v Afganistanu in Iraku ter zaupen vojaški video.

 

Sodišče je z nalogom zahtevalo podatke Juliana Assangea, vojaka Bradleyja Manninga in isladnske poslanke Birgitte Jonsdottir, nizozemskega hekerja Ropa Gonggrijpa in ameriškega programerja Jacoba Appelbauma. Zanimali so jih elektronski naslovi posameznikov in njihovih kontaktov, elektronsko plačevanje in viri plačevanja, podatki o medsebojnih kontaktih in IP naslovi, s katerimi so dostopali do Twitterja.

"Gre za nadlegovanje"
Assange je ukaz sodišča že označil za nadlegovanje. "Če bi iranska vlada poskusila izsiliti te informacije od novinarjev in aktivistov iz tujihd ržav, bi človekoljubne organizacije že govorile o tem,“ je dejal.

Twitter zadeve noče komentirati. Dejali so le, da so z obvestilom o dogajanju želeli pomagati uporabnikom zavarovati njihove pravice.

Ameriška vlada želi vedeti vse o mojih tvitih in več od 1. novembra 2009 dalje. Ali vedo, da sem članica parlamenta na Islandiji?
zapis Birgitte Jonsdottir na Twitterju

 

Zanima jih vse
Jonsdottirjeva, ki je bil glasna podpornica strani WikiLeaks, je v petek razkrila, da je obrambno ministrstvo od Twitterja zahtevalo vse njene osebne podatke in vse njene objave od novembra 2009. Za pritožbo naj bi imela deset dni časa. O zahtevi se bo pogovorila z islandskim pravosodnim ministrom.

Jonsdottirjeva je pomagala pri produkciji videa za WikiLeaks, v katerem je videti, kako je ameriški helikopter leta 2007 streljal na civiliste v Iraku. Omenjeni video je prvi opozoril na spletno stran WikiLeaks. Islanska poslanka je proti koncu lanskega leta zapustila WikiLeaks, domnevno zato, ker naj bi menila, da se Assange ne bi smel toliko pojavljati v medijih, dokler proti njemu teče sodni proces.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.