Svet
51771 ogledov

Od vseh držav največji padec doživela Slovenija

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Naša država zelo izstopa iz evropskega povprečja.

Obseg trgovine na drobno v evrskem območju se je februarja na mesečni ravni zmanjšal za 0,8 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka. V medletni primerjavi je upadel za tri oz. 3,1 odstotka, je danes objavil Eurostat. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila največji padec med državami članicami EU, znašal je 10,5 odstotka.

V mesečni primerjavi je v območju z evrom prodaja pogonskih goriv padla za 1,8 odstotka. Prodaja neživislkih proizvodov se je zmanjšala za 0,7 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka pa je na mesečni ravni padla za 0,6 odstotka.

V EU je prodaja pogonskih goriv v primerjavi z januarjem padla za 1,4 odstotka, neživilskih proizvodov za odstotek, hrane, pijače in tobaka pa za 0,6 odstotka.

Med državami, za katere je imel evropski statistični urad podatke, so imele največje mesečne padce Slovenija (-10,5 odstotka), Madžarska in Poljska (po -2,0 odstotka) in Švedska (-1,6 odstotka). Največje mesečne rasti so imele Ciper (+1,6 odstotka), Luxembourg (+0,8 odstotka) in Belgija (+0,7 odstotka).

Medletno je prodaja hrane, pijače in tobaka v območju z evrom padla za 4,9 odstotka, prodaja neživilskih proizvodov se je zmanjšala za 1,8 odstotka, prodaja pogonskih goriv pa je bila za 1,1 odstotka večja kot februarja lani.

V EU se je prodaja hrane, pijače in tobaka v medletni primerjavi prav tako zmanjšala za 4,9 odstotka, neživilskih proizvodov za 1,9 odstotka, prodaja pogonskih goriv pa je zrasla za 0,1 odstotka.

Na letni ravni so največje padce imele Madžarska (-10,1 odstotka), Švedska (-8,5 odstotka) in Nemčija (-7,0 odstotka). Največjo rast so evropski statistiki zabeležili na Cipru (+8,3 odstotka), sledila sta Luxembourg (+6,8 odstotka) in Španija (+4,7 odstotka). V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno februarja medletno zmanjšal za 4,1 odstotka.

Komentarjev 45
  • LukaMB 17:04 14.april 2023.

    Mislim, da to ni nič čudnega namreč največji ritolizci interesov globalistov oz. hlapci ameriško-židovskega-angleškega lobija ter ukrofašistov nazadujejo na polno, medtem ko druge države pametno predvidijo prihodnost in uspevajo ter cvetijo. Še en dokaz, da zaradi par kretenoidnih parlamentarcev EU ...prikaži več in njihovoga onaniranja na sankcije Rusiji zagotovo povzroči samo eno stvar in to je, da narod oz. Evropejci trpimo in nazadaujemo za tuje interese preko luže in podobno.

  • Stane Adamič 09:24 12.april 2023.

    Črpanje Evropskih sredstev se je praktično ustavilo!!!!!!!

  • Stane Adamič 09:23 12.april 2023.

    Vse kar je Janša zrihtal nam je Svoboda poslala na dno. Je pa važno, da plešemo a ne?