Svet
240 ogledov

Oderuške cene prenosa podatkov: Za en giga 25 tisoč evrov

prenos podatkov Saša Despot
Čeprav v državah EU za mobilne storitve kmalu ne bomo plačevali nič več kot doma, bodo cene teh storitev v nekaterih evropskih državah še vedno velikanske. Pravzaprav kar oderuške.

Skoraj natančno 10 let po tem, ko je Evropska komisija operaterjem prvič določila najvišjo ceno klicev, ki jo lahko zaračunajo državljanom Evropske unije med njihovim gostovanjem v drugi državi članici, bomo čez deset dni prestopili novo poglavje v razumevanju združene EU: za uporabo mobilnih storitev v drugih državah EU ne bomo plačevali nič več kot v domačem omrežju.

"Sanjsko? Res je, a sanje se le redko prelevijo v resničnost, zato ta dobra novica skriva tudi nekaj posebnosti, če že ne pasti," opozarja zveza potrošnikov.

Že odkar velja regulativa, ki določa najvišje cene storitev mobilne telefonije med gostovanjem, jo morajo spoštovati vse države Evropske unije, a tudi tri države evropskega gospodarskega prostora (EGP): Islandija, Liechtenstein in Norveška.

Google Pixel mobilni telefon | Avtor: EPA EPA

Regulativa pa ne zadeva ostalih evropskih držav, kjer se cene še naprej oblikujejo prosto in so deloma celo na enaki ravni kot pred desetimi leti.

Med potovanjem po Evropi bodite zato še naprej pozorni, kar posebej velja za miniaturne državice, vpete med države članice, kot so Andora, Monako in San Marino, regulativa ne velja za Švico ter seveda številne balkanske države (Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Kosovo, Makedonija in Srbija).

"In kaj to pomeni v praksi? V omenjenih, izvzetih državah boste za minuto klica plačali vse do 3,6 evra, za poslani SMS lahko celo več kot 3 evre, za prenesen 1 MB podatkov pa tudi neverjetnih 24 evrov – kar preračunano v gigabajte, o katerih se pogovarjamo v sodobnem telekomunikacijskem svetu, pomeni več kot 25.000 evrov za GB!" opozarjajo v zvezi potrošnikov. 

Še višje cene ostajajo med gostovanjem v omrežjih, ki jih zagotavljajo ladijski ali letalski prevozniki (pa čeprav znotraj EU), saj pri njih komunikacija poteka preko satelitskih omrežij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stanko75 22:44 05.junij 2017.

    To seveda ne drži, operater javi da imaš na gostovanju omejitev 60€ ki je nastavljena. Ko dosežeš to vrednost se prenos podatkov prekine. Tako piše na strani operaterja. Torej če to ne stori naj sam odgovarja za stroške in ne uporabnik.