Svet
16 ogledov

Odgovor Fitchu: Vlada bo nadaljevala z ukrepi

Fitch EPA
Vlada bo učinkovito izvajala ukrepe iz programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa. V okolju očiščenih bank in razdolženih podjetij pa stabilne makroekonomske razmere in gospodarsko okrevanje pričakujemo že leta 2014, so v odzivu na petkovo Fitchovo ponovno znižanje bonitetne ocene Slovenije zapisali na finančnem ministrstvu.

"Konsolidacija javnih financ bo potekala skladno z jasno določenimi cilji. Sanacija bančnega sistema temelji na neodvisno opravljenem skrbnem pregledu in na rezultatih stresnih testov Banke Slovenija," so poudarili na ministrstvu. Kot navajajo, so učinki izvajanja ukrepov za krepitev bančnega sistema, ki bodo vplivali na dolg države - a bo ta tudi v letih 2013 in 2014 ostal pod povprečjem držav EU - začasne narave, zato se bo dolg z učinkovitim upravljanjem in privatizacijo posledično zniževal. Vlada pa bo spodbujala tudi konkurenčnost gospodarstva, so zagotovili.

Bonitetna ocena Fitch je Sloveniji v včeraj zvečer znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti za eno stopnjo z A- na BBB+. Obeti ostajajo negativni. Kot razlog za znižanje agencija navaja poslabšanje makroekonomskih in proračunskih razmer v državi.

Fitch ugotavlja, da so se makroekonomski izgledi od avgusta lani, ko je nazadnje spremenil oceno za Slovenijo in jo poslabšal prav tako za eno stopnjo, spremenili na slabše. Poleg tega ocenjuje, da se bo javni primanjkljaj države letos zvišal na pet odstotkov BDP.

Slabši izgledi in stroški, ki bodo posledica dokapitalizacij državnih bank, ter garancij, ki jih bo država dala za t. i. slabo banko, bodo po ocenah agencije močno dvignile javni dolg. Fitch navaja, da je med njihovimi ocenami in ocenami slovenske vlade, koliko bo država potrebovala za sanacijo bank, precejšen razkorak.

Komentarjev 1
  • privat 22:40 18.maj 2013.

    nobenega programa stabilnosti ni!! je program uničevanja malih ljudi. Program stabilnosti bi moral imeti nalogo reducirati male občine,zmanšati države inštitucije na 50% ...ne pa jemati otroške dodatke in dajati dodatke državnim svetu..ali drugo!!