Svet
2 ogledov

Odhod iz Iraka do julija

Brown in Maliki sta danes dorekla datum umika britanskih sil iz Iraka. Žurnal24 main
Po več mesecih ugibanj, je Brown razkril, da se bodo britanske sile iz Iraka umaknile do julija prihodnje leto.

Britanski premier Gordon Brown se je med nenapovedanim obiskom Iraka sestal z iraškim premierjem Nurijem al Malikijem. "Danes smo se dogovorili, da se bo misija končala najkasneje 31. maja prihodnje leto. Naše sile bodo prišle domov v roku dveh mesecev po tem datumu," je dejal Brown. Premierja sta potrdila, da ima iraška vlada sicer možnost, da zaprosi za podaljšanje britanske vojaške prisotnosti. Hkrati pa sta  namignila, da noben od njiju ne pričakuje tega.

Irak je zdaj boljši
Trenutno v Basri, ki leži na jugu Iraka, služi okoli 4.100 britanskih vojakov. Brown je dejal, da je ponosen na dosežke svojih vojakov: "Prispevali smo ogromno in dali Iračanom možnost za gospodarski razvoj v prihodnosti. Irak je zdaj boljši." Tudi po umiku sil bo v Iraku ostalo od 200 do 300 britanskih vojaških svetovalcev, ki naj bi pomagali iraški vladi. Tako Brown kot Maliki pa sta se zavzela za nadaljnje sodelovanje med državama na drugih področjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.