Svet
21 ogledov

"Odklenkalo je, čarovnica je mrtva"

Odzivi na smrt Thatcherjeve
1/12
Reuters
Žalost in veselje. Številni izrazi sožalja na eni strani in pozdravi ob odhodu kontradiktorne dame na drugi strani.

V Veliki Britaniji se pripravljajo na pogreb nekdanje premierke Margaret Thatcher, ki je včeraj umrla zaradi kapi. Kot so napovedale britanske oblasti, bodo "železno damo" pokopali v družinskem krogu.

Pokopali jo bodo prihodnji teden

Pogrebna slovesnost bo na isti ravni, kot je bila ob smrti princese Diane ali kraljice matere. Državniškega pogreba ne bo imela, pogrebna slovesnost, ki bo predvidoma prihodnji teden, bo z vojaškimi častmi v katedrali sv. Pavla v Londonu.

Izrazi sožalja in veselje

Medtem ko iz sveta prihajajo številni izrazi sožalja, so odzivi na njeno smrt v domači Britaniji mešani. Eni jo vidijo kot reformatorko države, drugi pa kot tisto, ki je zaradi svoje nekompromisne drže s sindikati povzročila razkol med revnimi in bogatimi. Generalni sekretar zveze rudarjev v Durhamu David Hopper je njeno smrt označil za "velik dan" in izrazil veselje, da jo je preživel.

Britanski premier David Cameron je železno damo opisal kot "domoljubno premierko" in največjo voditeljico povojne Britanije. Zavedajoč se, da je mnenje o njeni politiki razklano, je dejal, da je prevzela oblast v času, ko je bila VB na kolenih in jo znova postavila na noge.

"Margaret Thatcher je imela rada to deželo in ji je služila z vsem, kar je imela," je dejal. "Zato si je zaslužila mesto v zgodovini ter trajno spoštovanje in hvaležnost Britancev."

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 00:48 10.april 2013.

    Tupa baba do amena - usta mela odprta par sekund je vsak vedu kok je ura - no razen tisti, ki so imeli direktno korist ;)

  • mph 12:28 09.april 2013.

    Ops, Cameronu se je na koncu prikradla napaka, ena besedica je izletela, namesto " spoštovanje in hvaležnost Britancev." bi moralo pisati " spoštovanje in hvaležnost BOGATIH Britancev."