Svet
33 ogledov

Odkrili 1.500 slik neprecenljive vrednosti

Stanovanje, kjer so našli slike EPA
Slike naj bi od Judov, ki so bežali iz nacistične Nemčije, kupoval zbiralec. Do danes jih je imel za skladovnicami hrane, z njihovo preprodajo pa se je preživljal njegov sin.

V zapuščenem stanovanju v središču Münchna so našli zbirko umetnin, vredno več kot milijardo evrov in pol. Med 1.500 slikami so tudi dela Picassa, Renoira, Matissea in Chagalla, poroča nemški Focus.

Slike naj bi v 30. letih prejšnjega stoletja po smešno nizkih cenah kupoval zbiralec Hildebrandt Gurlitt. Večinoma jih je kupoval od Judov, ki so želeli zapustiti Nemčijo in so bili pripravljeni svoje premoženje razprodajati. Trdil je, da so bile slike uničene med bombardiranjem, leta 1945 pa naj bi domnevno ukazal, da se uničijo tudi tiste, ki niso bile uničene med bombardiranjem.

Ni jih uničil

Po skoraj 70 letih so dela odkrili v manjšem stanovanju, za pločevinkami hrane in sadja. Med rutinskim pregledom na vlaku so policisti namreč naleteli na moškega, ki se je vračal iz Švice v Nemčijo. Šlo je za Corneliusa Gurlitta, sina prej omenjenega zbiralca umetnin, ki je bil po drugi svetovni vojni zadolžen za zbiranje tako imenovanih neprimernih umetnin. Cornelius v Nemčiji ni bil nikoli prijavljen, nikoli ni delal, sumljiv pa je postal zaradi visokih prihodkov. "Bil je moški, ki ni obstajal," je eden izmed uradnikov povedal za Focus.

Preživljal se je s preprodajo

Na vlaku so ga namreč dobili z devet tisoč evri, ki jih je imel po prodaji slike. Umetniška dela je podedoval po očetu, počasi pa je prodajal eno po eno in se z njimi preživljal. Preiskali so mu stanovanje, kjer so za kopico pločevink s pretečenim rokom trajanja našli slike.

"Pričakovali smo, da bomo našli nekaj tisoč evrov nepojasnjenega izvora. Bili pa smo osupli, ko smo naleteli na odkritje. Od tal do stropa, od spalnice do kopalnice so bile skladovnice stare hrane, pločevink in starih rezancev, večinoma iz leta 1980," je povedal uradnik. "In za vsem tem so bile skrite slike."

Čakajo na prave lastnike

Slike so trenutno na varnem v enem izmed berlinskih muzejev, iščejo pa se pravi lastniki slik. Če bodo dokazali, da so slike njihove, jih bodo dobili nazaj. Če pravih lastnikov ne najdejo, se lahko zgodi, da bodo slike vrnjene Corneliusu.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:07 25.februar 2014.

    Če človek nekaj kupi in prodajalec to proda po trenutni vrednosti pri poslu ni nič nrobe. Pa zbrište me iz vašega spiska komentatorjev , sem bvam že 3x rekel !

  • spenjac 16:36 04.november 2013.

    logika je popolnoma drugačna. delavce regulira delovna zakonodaja, ki določa minimalno plačo, obvezne prispevke, počitke, itd. prodajo regulira civilna zakonodaja, ki nikjer ne predpisuje minimalne cene. če je bila prenizka lahko "lastniki" zahtevajo dopolnitev plačila do dejanske vrednosti...

  • allstarr111 15:05 04.november 2013.

    In kako bodo ljudje dokazali do so slike njihove ? Te ki so jih dejansko PRODALI čeprav pod ceno.V bistvu gre za elito, ki je imela denar in je tudi s temi slikami plačala vize za izhod iz takratne ...prikaži veče Nacistične Nemčije, večina teh ljudi je preživela WW2. NImam nič proti njim in veliko priti nacijem, ampak če si nekaj prodal da si rešiš glavo si pač prodal, in ravno nemci so odraz da je treba zakon in obveze spoštovati. Bomo videli kako bo v tem primeru.Se mi pa zdi da se je že ves čas vedelo kje so in koliko so vredne slike, ker da nemci ki so po pedantnosti hujši od japoncev nebi vedelji kje imajo 1500 zelo dragih slik :)ssIn seveda par krat toliko še vedno manjka, v zlatu, dijamantih, ipd. Le kje je to ?