Svet
42 ogledov

Odkrili 715 novih planetov

Planet Shutterstock
Nasa je objavila, da so odkrili 715 novih planetov, od katerih bi bili štirje lahko primerni za življenje.

Tokratno odkritje je še prav posebno, ker so naenkrat odkrili toliko planetov. Za primerjavo, pred tem odkritjem je bilo v naši galaksiji identificiranih okoli tisoč planetov. Nasa je štiri od odkritih planetov označila kot potencialno primerne za življenje.

Planete so odkrili s Keplerjevim teleskopom, podatke pa potrdili z uporabo nove tehnike, ki naj bi vodila do novih tovrstnih odkritij. Teleskop je začel opravljati svoje delo marca 2009, pri čemer je njegova primarna naloga najti planete, ki so podobni Zemlji in so v bližini ali v območju, ki je primerno za bivanje. Takšni planeti morajo biti na pravi oddaljenosti od zvezde, da na njih vlada zmerna temperatura, kar bi lahko pomenilo, da je na njih voda.

Po podatkih Nase je 95 odstotkov novoodkritih planetov manjših od Neptuna, ki je štirikrat večji kot Zemlja. Eden med njimi je dvakrat večji od Zemlje in obkroži svojo zvezdo, ki je pol manjša od Sonca, v 30 dneh.

Po besedah znanstvenikov s podrobnejšim raziskovanjem odkrijejo vedno več lastnosti, ki spominjajo na domači planet. Ko bodo prejeli nove podatke, pričakujejo, da se bo število planetov, na katerih bi potencialno lahko bivali, povečalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.