Svet
8 ogledov

Odkrili bin Ladnovo skrivališče

Po tem, ko so v Beli hiši priznali, da Osama ni bil oborožen, se je zdaj še izve Žurnal24 main
Osama bin Laden in Ajman Al Zavahiri, drugi človek Al Kaide, naj bi se skrivala na severozahodu Pakistana, so sporočili Natovi uradniki.

"Nihče iz Al Kaide ne živi v jami," je povedal neimenovani uradnik, ki je potrdil, da se vodja teroristične mreže in njegova desna roka skrivata v neki vasi na severozahodu Pakistana, kjer po poročanju Natovih virov živita dokaj udobno, varujejo pa ju tamkajšnji prebivalci in nekateri člani pakistanskih obveščevalnih agencij. Pakistanske oblasti so namigovanja, da ščitijo Osamo bin Ladna, ostro zanikale.

Natovi viri razkrivajo, da je Bin Laden v zadnjih letih prebival v regiji Chitral, odmaknjenem goratem območju v bližini meje z Afganistanom, ter zloglasni jami Tora Bora v afganistanskih planinah, od koder naj bi pobegnil leta 2001. Na tem področju naj bi živelo več plemen, ki so skrivala vodjo teroristične mreže Al Kaida.

"Ni ga tukaj!"
Pakistanska vlada vseskozi zanika, da se vodja Al Kaide, ki stoji za terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001, skriva v Pakistanu. To je storila tudi danes, ko je odločno zanikala poročanje CNN. "Zgodbe, kot je ta, prihajajo nenehno na dan. Naš odziv na takšne zgodbe je že od prvega dneva jasen - ni ga tukaj," je povedal namestnik ministra za informiranje Samsam Bohari. Kot je še dejal, je tovrstnim zgodbam skupno to, da nikoli ne povedo, kje točno naj bi se bin Laden nahajal

Med teroriste zaradi denarja

Natov vir še ocenjuje, da ima Al Kaida vzdolž afganistansko-pakistanske meje približno milijon privržencev, starih od 15 do 25 let, ki pa se teroristični mreži ne priključujejo zaradi talibanske ideologije, temveč denarja. Vir meni, da bi morala afganistanska vlada tej skupini ponuditi več možnosti, med temi navaja tudi nova delovna mesta in gospodarski razvoj, ki bi pripomogel h koncu vojne v tej državi.

Ameriški predsednik Barack Obama in afganistanski predsednik Hamid Karzaj sta poleti napovedala, da bodo afganistanske varnostne sile do konca leta 2014 prevzele nadzor nad vsemi provincami in vodstvom vojaških operacij v državi, kljub temu pa se prisotnost Nata v Afganistanu ne bo končala.

"Naš cilj je, da afganistanska vlada sama doseže spravo in ljudem zagotovi varnost. Brez tega se bomo tukaj borili za vedno," je povedal Natov vir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.