Svet
29 ogledov

Odkrili cepivo proti okužbi s HIV

Slovenija ima na zalogi še 119 tisoč odmerkov cepiva proti novi gripi, uporabno Žurnal24 main
Španski strokovnjaki odkrili cepivo proti HIV. Preverili so ga tudi na ljudeh. Rezultati so izjemni.

Španski strokovnjaki iz raziskovalnega centra v Madridu trdijo, da so odkrili cepivo MVA-B, ki preprečuje okužbo s smrtonosnim virusom HIV, piše Blic.

Cepivo so že preizkusili na 30 zdravih ljudeh in je prineslo izjemno obetajoče rezultate.

"Cepivo MVA-B se je izkazalo za zelo dobro. Uspešno je bilo preizkušeno na miših, opicah, kot tudi pri ljudeh. Sestavljeno je iz cepiva proti črnim kozam in iz štirih genov virusa HIV, ki se ne širijo," pravijo španski strokovnjaki.

Cepivo okrepi imunski sistem in s tem prepreči širjenje virusa HIV. "Cepiva prepoznajo viruse in pomagajo izločati limfocita T in B, ki ga uničujejo. Naša telesa so namreč polna celic, ki se borijo proti tujkom. Ko virus HIV vstopi v telo, se začne hitro širiti. To mu prepreči okrepljen imunski sistem, ki ga pridobimo s cepivom," še pravijo strokovnjaki.

Komentarjev 1
  • mirko 22:59 30.september 2011.

    Če že objavljate članke iz sveta znanosti, bodite natančni in ne zavajajte ljudi, ker jim s tem povzročate lažne upe, še posebno se pa poigravate z čustvi obolelih za virusom HIV. Zato bodite pri svojem pisanju bolj odgovorni. Znanstveniki ...prikaži več pravijo, da cepivo vzpodbudi obrambni sistem proti virusu (CD4 celice), ki pa ne garantira, da bodo takoimenovane obrambne celice resnično uspešno zavarovale organizem pred okužbo z virusom HIV. Verjetno je okužba odvisna se od marsičesa drugega, kot je moč splošnega imunskega sistema, vdor števila virusa HIV v organizem, in še marsičesa.