Svet
14 ogledov

Odkrili doslej nepoznano Tizianovo sliko

tizian EPA
Umetnostni zgodovinar Artur Rosenauer, profesor na dunajski univerzi, je potrdil avtorstvo doslej nepoznane Tizianove slike.

Gre za upodobitev Vstalega Kristusa, ki je bila nekdaj v last družine Bülow, in ki je po njegovem prepričanju delo tega pomembnega beneškega umetnika iz 16. stoletja, piše britanski Guardian.

 

Rosenauer, ki je o svojem odkritju objavil članek v oktobrski izdaji Burlington Magazine, je zapisal: "To je zelo redko, da se kar naenkrat pojavi doslej nepoznani Tizian."

 

Kot je pojasnil, je bilo delo v 19. stoletju v lasti družine Bülow, do svoje smrti v Rimu leta 1929 pa ga je imel v lasti Bernhard Heinrich von Bülow. Naslednji lastniki slike so pred drugo svetovno vojno emigrirali v Južno Ameriko, nato pa je slika iz Urugvaja prišla v zasebno evropsko zbirko.

 

Na sliki je upodobljen Kristus, stoječ na pokrovu svoje grobnice. V levi roki drži zastavo, desnico ima dvignjeno v blagoslov.

 

Slika je po Rosenauerjevih besedah izjemno dobro ohranjena, kot posebnost pa je izpostavil dramo, ki se dogaja na nebu v ozadju. "V tem izjemnem detajlu je umetnik medij slikarstva pripeljal do enega od vrhuncev. Izgleda, kot da svetloba uteleša nadnaravno energijo, ki vzvalovi Kristusovo srajco in zaprhuta z zastavo," je dejal.

 

Rosenauer je sliko datiral okoli leta 1511. Prepričan je, da je nastala po naročilu za kakšno od bratovščin Svetega zakramenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.