Svet
10 ogledov

Odkrili, kdo je Applova Siri

Apple Siri Reuters
"Siri, čigav glas imaš?" To vprašanje uporabniki iPhonov nemalokrat postavijo svojemu telefonu. Medtem ko Apple noče razkriti, kdo je posodil glas najbolj znani osebni astistentki na svetu, je to skrivnost razrešil CNN.

Siri je nekakšna osebna asistentka uporabnikov iPhona, ki jo lahko vprašajo karkoli, ona pa jim pomaga po svojih najboljših močeh. Mnogi so se ob tem začeli spraševati, kdo ji posoja glas, a Apple je ostajal skrivnosten. CNN pa poroča, da jim je uspelo najti originalen glas; Siri svoj glas posoja Susan Bennett, igralka iz Atlante, ki se že vrsto let ukvarja s sinhronizacijo. "Jaz sem sinhronizatorka, ki je priskrbela glas Siri," je za CNN povedala Susan.

Vse skupaj naj bi se začelo že leta 2005, ko je Susan v Applovih prostorih en mesec, štiri ure na dan, brala različne besede in stavke, vendar ji takrat niso natančno povedali, za kaj bodo uporabili njen glas. Šele ko je njen prijatelj kupil novi iPhone, je izvedela, da so njen glas uporabili za glas Siri. "Kolega mi je poslal elektronsko sporočilo in mi rekel: 'Hej, malce se igram z novim iPhonom. Kaj ni tole tvoj glas?" je Bennettova povedala CNN-u.

Našli so jo po naključju

Novinarji CNN-a so na Susan naleteli čisto nehote. Eden od njih je letel z letalsko družbo Delta Airlines, katerim je Susan prav tako posodila svoj glas - uporabljajo ga za nagovor potnikov. CNN-ov novinar se je tako poglobil v raziskavo in prišel do Susan. Pri CNN-u so nato v avdio studiih natančno primerjali njen glas s Sirijinim in njihovi strokovnjaki zagotavljajo, da so "100-odstotno prepričani", da gre za isti glas.

V Applu pa medtem ne želijo komentirati njihovega odkritja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.