Svet
40 ogledov

Odkrili najstarejše ostanke homoseksualca?

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V bližini Prage so arehologi naleteli na 5000 let staro človeško okostje iz bronaste dobe, ki bi lahko bilo posmrtni ostanek najstarejšega znanega homoseksualca.

Moško truplo iz obdobja med 2900 in 2500 pred našim štetjem je bilo namreč pokopano na način, ki je bil doslej odkrit samo v ženskih grobovih. Glavna arheologinja Kamila Remisova Vesinova je povedala, da so ljudje v tistem času pogrebne slovesnosti jemali zelo resno, zato je zelo malo verjetno, da je pri pokopu tega moškega prišlo do napake.

Pokopan na levem boku, brez orožja
Po njenih besedah je veliko verjetneje, da je šlo za moškega z drugačno spolno usmeritvijo, morda je bil homoseksualec ali celo transseksualec. V tistem času so moške namreč pokopavali na desnem boku, obrnjeni pa so bili z glavo proti zahodu. Ženske so bile pokopane na levem boku in so bile obrnjene proti vzhodu.

Moške so tradicionalno pokopavali skupaj z orožjem in orodjem ter z obilo hrane in pijače, ki naj bi jih spremljala na poti v onostranstvo. Ženske pa so bile pokopane z ogrlicami, narejenim iz zob, bakrenimi uhani ter vrči, ob noge pa so jim položili posodo v obliki jajca.

Truplo moškega, ki so ga našli v bližini Prage, pa je bilo obrnjeno proti vzhodu, ob njegovih nogah pa je ležala posoda v obliki jajca. Artefaktov, ki so navadno spremljali umrle moške, kot so orožje, kamnite sekire in noži, v grobu niso našli.

Podobne najdbe že prej
Na torkovi tiskovni konferenci v Pragi je arheologinja Katerina Semradova povedala, da so arheologi pred tem sicer že naleteli na še zgodnejši grob iz mezolitika, v katerem je bila kot moški pokopana ženska bojevnica. Podobno so bili pokopani tudi sibirski šamani, vendar z več pripomočki, ki so nakazovali na njihov visok položaj v družbi.

"Pri zadnjem odkritju pa ne gre za nič od naštetega, temveč najverjetneje za enega najzgodnejših primerov transseksualnega groba,"
je dodala Semradova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.