Svet
305 ogledov

Odkrili največjo množično grobnico IS

Množična grobnica IS Youtube
Južno od Mosula je bil te dni odkrit prepad, ki ga lokalni prebivalci imenujejo Khasfa. Islamska država ga je spremenila v masovno grobišče. Ocenjujejo jo za največjo v Iraku.

Mednarodni preiskovalci so že pred tem večkrat skušali pristopiti prepadu, ki naj bi ga preiskali, a Islamska država je na območju postavila številne mine. Kot piše Sky News je v poskusih, da bi se približalo, pet ljudi že izgubilo življenja, med drugim tudi novinarka Shifa Gardi.

Mednarodna komisija za pogrešane se je z iraško vlado dogovorila, da bo ta poslala strokovnjake za razminiranje, kar pa se ni zgodilo. Uporabili so dron in ugotovili, da je IS skušala prepad zasuti z zemljo, kar jim očitno ni uspelo. Na dnu prepada so poleg trupel opazili tudi vozila. 

Lokalni prebivalci so mednarodnim preiskovalcem povedali, da so redno spremljali dejavnosti IS, ki je proti prepadu vozila kamione in avtobuse, natrpane z ljudmi. Vračali se niso. Ubijali naj bi javne uslužbence, policiste, vojake, zdravnike in znanstvenike. V prepadu naj bi bilo na tisoče trupel.

Omenjena mendarodna komisija je odločna, da je potrebno začeti s procesom njihove identifikacije. Vračanje posmrtnih ostankov družinam bi pomagalo pri njihovem soočanju z izgubo svojcev.

Še vedno prihaja do civilnih žrtev

Koalicija držav pod vodstvom ZDA, ki v boju proti Islamski državi izvaja letalske napade na Mosul, pri tem ne izvaja zadostnih preventivnih ukrepov za preprečitev smrtnih primerov med civilisti, je medtem danes opozorila organizacija Amnesty International. Dodali so, da gre za kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Kot navaja AI, je bilo v zadnjih mesecih v mestu na severu Iraka ubitih več sto civilistov, saj so lokalne oblasti družinam naročile, naj kljub letalskim napadom ostajajo na svojih domovih.

"Dokazi, zbrani na terenu v vzhodnem Mosulu, kažejo na zaskrbljujoč vzorec letalskih napadov koalicije pod vodstvom ZDA, v katerih so bile uničene cele hiše, v katerih so bile celotne družine," je izpostavila predstavnica organizacije Donatella Rovera.

V enem izmed tovrstnih napadov naj bi 17. marca v soseski Džadida umrlo do 150 civilistov. Ameriške in iraške oblasti so konec tedna sporočile, da incident preiskujejo. Irak je sicer menil, da so za smrtne žrtve kriva eksplozivna sredstva, ki so jih je nastavili skrajneži IS.

Iraške sile so ob letalski podpori mednarodne koalicije sil pod vodstvom ZDA v okviru operacije za osvoboditev Mosula, ki so jo začele oktobra lani, že osvobodile vzhodni del, sredi februarja pa so nato sprožile ofenzivo še za osvoboditev zahodnega dela tega drugega največjega iraškega mesta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • kapibara 16:12 28.marec 2017.

    Očitno se s tem ukvarjaš ti..Vedno je pa resnica na dveh straneh .. !!!

  • mph 14:56 28.marec 2017.

    Žal se je TUDI to dogajalo, pa sorodnik je bil v nemško vojsko tako, pa je ob prvi priliki zbežal k partizanom. Itn. Ja, nekateri pa žal niso imeli izbire, sicer so bili ogroženi domači, se strinjam. Vsaka vojna je ...prikaži več umazana. Se je kdo od teh ali somišljenikov izrekel, da je bil prisiljen ali kaj takega? Ne, še ponosno greben dvigajo, da so sodelovali z nacisti. RKC pa je bila glavni organizator in nosi to zgodovinsko krivdo, pa se nihče ne ukvarja s tem.

  • Pepe007 14:50 28.marec 2017.

    Samo pacient lahko ima mobiliziranega vojaka za zločinca. Domobranci so izvajali prisilno mobilizacijo tako kot Nemci in tako kot partizani.