Svet
8 ogledov

Odkrili nov jezik

Koro spada v tibetansko-burmansko skupino, v kateri je okrog 400 jezikov. V Indi Žurnal24 main
Ekipa jezikoslovcev, ki sodelujejo pri projektu National Geographica Enduring Voices, je na skrajnem severovzhodu Indije odkrila do sedaj še nepoznan jezik.

V zvezni državi Arunachal Pradesh med 800 in 1200 ljudi govori do sedaj neznani jezik Koro, ki nima pisane besede. Ekipo, ki je nanj naletela, sta vodila jezikoslovca Gregory Anderson in K. David Harrison. Govorce, ki so pripovedovali zgodbe in se pogovarjali med seboj, so posneli in s pomočjo angleške abecede jezik klasificirali.

 

Na svetu je trenutno 6909 poznanih jezikov. Raziskave kažejo, da vsaka dva tedna izumre en jezik. Do leta 2100 naj bi se tako število jezikov več kot prepolovilo. Koro spada med ogrožene jezike, saj ima malo govorcev mlajših od 20 let.

Koro se zelo razlikuje od drugih jezikov tibetansko-burmanske skupine. Raziskovalci predvidevajo, da so bili prvi govorci zasužnjeni in pripeljani na to območje. Ljudje, ki živijo na tem območju, govorijo jezike skupine Aka, ki so prav tako redki. Za komuniciranje z drugimi ljudmi uporabljajo hindujščino in angleščino.

Koro so odkrili po naključju. Raziskovalci so namreč prišli v Indijo preučevat jezike skupin Aka in Miji. Med preučevanjem le-teh so naleteli na dotlej neznan jezik, o katerem ni bilo še nikjer nič zapisanega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.