Svet
10 ogledov

Odkrili novo grobišče

Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Srbiji so našli novo množično grobišče, v katerem naj bi bili pokopani kosovski Albanci. Njihovo število ocenjujejo na 250.

O najdišču je prvi poročal britanski BBC, ki se sklicuje na informacije tožilca Vladimirja Vukičevića. Ta je potrdil, da je v grobišču, ki se nahaja pri mestu Raška na jugozahodu Srbije, okrog 250 trupel. Grobišče so našli pri nekem ribniku nedaleč od Raške, 10 kilometrov od Kosova.

Srbski organi so na mesto že poslali preiskovalce, ki naj bi odkrili podrobnosti; kot pa piše BBC, naj bi šlo za žrtve spopadov srbske vojske in albanskih upornikov na Kosovu med letoma 1998 in 1999. 

Vukčević je ob razkritju poudaril, da je to "še en dokaz, da se Srbija ne želi izogniti temnim platem svoje preteklosti in da je pripravljena, da pred roko pravice privede vse tiste, ki so krivi za vojne zločine, ne glede na njihovo nacionalnost ali funkcijo".

Srbske oblasti prikrivajo grobišča?
Tiskovni predstavnik kosovskega predsednika Fatmirja Seidiuja Xhavit Beqiri je dejal, da je verjetno grobov po Srbiji še več. Oblasti v Beogradu po njegovih besedah vedo zanje, a jih selektivno odkrivajo javnosti, da bi prikrile, kakšen je bil dejanski obseg pobojev.

Konflikt na Kosovu je terjal okoli 13.000 življenj, večinoma Albancev, še vedno pa jih pogrešajo skoraj 1900.

Leta 2001 so na treh mestih v Srbiji odkrili prek 830 trupel, še več kot 700 pa so jih našli v grobišču v Batajnici blizu Beograda, kjer ima sedež enota srbske protiteroristične policije.

Za prikrivanje pobojev naj bi bil odgovoren namestnik notranjega ministra v času režima Slobodana Miloševića Vlastimir Djordjević, ki mu zdaj na Mednarodnem sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu sodijo zaradi deportacij, ubojev in preganjanja kosovskih Albancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.