Svet
4748 ogledov

Civiliste pred smrtjo mučili, nato odvrgli v množično grobišče

Množično grobišče, Mirotska Profimedia
111. dan ruske invazije v Ukrajini. Severodoneck je odrezan od zaledja, Zelenski poziva k novim dobavam modernega orožja. Ukrajinske oblasti so odkrile novo množično grobišče v bližini Buče. Rusija medtem objavlja njene glavne vojaške cilje.

Ruska vojska je uničila še zadnji most, ki je povezoval Severodoneck s preostalim ozemljem pod nadzorom ukrajinskih sil, je v ponedeljek sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj. Mesto, ki je že več tednov prizorišče najsrditejših spopadov v Ukrajini, je tako dejansko odrezan od zaledja, zaradi česar je evakuacija civilistov nemogoča, je sporočil Hajdaj.

V objavi na Telegramu je luganški guverner zapisal še, da se prebivalci mesta soočajo z izjemno zahtevnimi pogoji za preživetje, navaja britanska mreža BBC. Če bi ruske sile zavzele Severodoneck in bližnji Lisičansk, bi v celoti obvladovale regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem Zahod vnovič pozval naj Ukrajini dobavijo več modernega orožja. Zelenski je v svojem nočnem nagovoru izrazil prepričanje, da bo bitka za Donbas v zgodovino zapisana "kot ena najbolj nasilnih bitk v Evropi." Po predhodnih poročilih, ukrajinska vojska dnevno beleži med 100 in 300 smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je ob tem ponovil svoje prepričanje, da ukrajinska vojska lahko osvoji nazaj izgubljeno ozemlje, a da za to potrebuje moderno topništvo, saj da ji to edino lahko zagotovi prednost na bojišču. Pri tem je 44-letni predsednik obljubil, da bodo osvobojena vsa ozemlja, ki jih trenutno obvladujejo ruske sile, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija pripojila že leta 2014. "Potrebujemo samo dovolj orožja, da to zagotovimo. Naši partnerji ga imajo," je še dejal Zelenski. Njegov svetovalec Mihajlo Podoljak je že v ponedeljek dejal, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje tanke, oklepna vozila in več sto havbic.

Nova grobišča civilistov v bližini Buče

Ukrajinske oblasti so še sporočile, da so odkrile novo množično grobišče civilistov v bližini Buče v regiji Kijev, kjer so aprila v enem izmed grobišč odkrili 116 trupel civilistov. V bližini vasi Mirotska so našli trupla sedmih civilistov z "vezanimi rokami in prestreljenimi koleni", je povedal vodja policije regije Kijev Andrij Nebitov.

Kot je dodal, so bile žrtve pred smrtjo mučene, nadaljnja preiskava in identifikacija žrtev pa še potekata.

Množično grobišče, Mirotska | Avtor: Profimedia Profimedia

Spopadi tudi na jugu države

Vojaški predstavnik doneških separatistov Eduard Basurin je za medije dejal, da se preostale ukrajinske sile v Severodonecku morajo predati ali umreti, ob tem pa dodal, da so "ukrajinske divizije tam za vedno."

To industrijsko mesto na vzhodu Ukrajine je po zadnjih podatkih pod 70-odstotnim nadzorom ruskih sil. Pod nadzorom Ukrajincev ostaja kemična tovarna Azot, kamor naj bi se zateklo približno 500 civilistov, med njimi okoli 40 otrok.

Po navedbah ukrajinske vojske so srditi spopadi v ponedeljek potekali tudi na jugu države, kjer so ruske sile napadle ukrajinske položaje v Mikolajivu in Hersonu.

Rusija želi zaščititi Doneck in Lugansk

''Glavni cilj Rusije je zaščititi ljudske republike Doneck in Lugansk,'' je v ponedeljek dejal kremeljski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Rusija si tako prizadeva za osvojitev še preostalih delov ozemelj v teh regijah, kjer imajo prevlado ukrajinske sile. 

Vodja separatistične regije Doneck v Ukrajini Denis Pušilin je v ponedeljek dejal, da so se spopadi in granatiranje v regiji okrepili, in se obrnil po vojaško pomoč k Rusiji. Kot poroča Reuters, informacije o okrepljenih spopadih ni bilo mogoče preveriti.

Moskva svojo invazijo na Ukrajino še vedno imenuje "posebna vojaška operacija", katere cilj je ''razorožiti Ukrajino'' in jo ''zaščititi pred nacisti.'' 

Rusko obrambno ministrstvo naj bi danes zjutraj izdalo izjavo in videoposnetek o dejavnostih njihovih zračnih sil v Ukrajini, ki prikazuje vrsto letal Su-25 z oznako ''Z''. ''Enote lovskega letalstva so izvedle raketne zračne napade na vojaške objekte in opremo enot oboroženih sil Ukrajine. Izstrelitve raket so bile izvedene v parih in z nizke višine. Zaradi bojne uporabe letalskega orožja so bili uničeni kamuflirani utrjeni terenski položaji in oklepna vozila oboroženih sil Ukrajine,'' navaja ruska stran. Kot poudarjajo v časniku Guardian, avtentičnost posnetka ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
  • Jernej65 11:03 14.junij 2022.

    Nešteto dokazov o brutalnih pomorih ukrajinskih civilistov s strani Ruskih morilcev. Še vedno je na tem forumu kar nekaj bedakov, ki takšno početje zagovarjajo. Nekateri so res hujši od morilskih Rusov in bi ta grozodejstva tudi sami počeli, če bi ...prikaži več le imeli priložnost. Groza me je, ko berem komentarje od teh sprevržencev.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 10:50 14.junij 2022.

    Bravo Rusi, Slovenci vas podpiramo v boju proti nacistični Ukrajini!