Svet
111 ogledov

Odkrili novo nahajališče nafte

Naftna ploščad v Mehiškem zalivu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Norveški energetski koncern Statoil je v Severnem morju odkril novo nahajališče nafte. Medtem je na eni od Shellovih ploščadi prišlo do iztekanja nafte.

Norveški koncern je novo obetajoče nahajališče našel zahodno od Stavangerja. Leži na enem od temeljnih naftnih območij koncerna. Nov vir naj bi vseboval med 200 in 400 milijoni 159-litrskih sodov naftnega ekvivalenta.

Skupaj z nedavno odkritim nahajališčem Avaldsnes bo omogočilo samostojen razvoj Severnega morja, so prepričani v Statoilu. Norveški koncern ima v najnovejšem odkritju 40-odstotni delež. Njegovi partnerji so še Petoro s 30-odstotnim deležem, Det norske oljeselskap z 20-odstotnim deležem in Lundin Petroleum z 10-odstotnim deležem.

Prišlo do iztekanja nafte

Nizozemsko naftno podjetje Shell je medtem sporočilo, da je na eni od naftnih ploščadi v Severnem morju, 180 kilometrov od obale Škotske, prišlo do iztekanja nafte. Koliko nafte se je izlilo v morje, niso razkrili. Izlitje po njihovih besedah ni obsežno in je večinoma že pod nadzorom, poroča BBC.

Podjetje je na kraj poslalo čistilec, položaj pa nadzorujejo tudi z letalom. Eno od vrtin so zaprli in zmanjšali pritisk v ceveh, ki vodijo do ploščadi. Niso pa razkrili, ali je zaradi tega zmanjšana proizvodnja.

Britansko ministrstvo za energijo in klimatske spremembe je v stiku s Shellom in položaj nadzoruje. Oglasili so se tudi predstavniki škotske veje organizacije Friends of the Earth, ki opozarjajo na nevarnost še tako majhnega izlitja nafte v okolje. Prepričani so, da je vsak tak dogodek opomnik, da je treba iskati alternativne vire energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.