Svet
108 ogledov

Odkrili skrivališče nacistov

Adolf Eichmann EPA
Med ruševinami so našli nemške kovance in krožnike iz porcelana, ki so bili izdelani v Nemčiji – arheologi so prepričani, da gre za skrivališče, kamor so po porazu v drugi svetovni vojni želeli pobegniti nekateri nacistični voditelji.

Na težko dostopnem območju v parku Teyu Cuare na severu Argentine ob meji s Paragvajem so arheologi odkrili ruševine treh zgradb – prepričani so, da bile zgrajene kot zatočišče za naciste po porazu v drugi svetovni vojni, piše britanski Guardian.

Raziskovalci univerze v Buenos Airesu so v skrivališču našli pet nemških kovancev, ki so bili skovani med letoma 1938 in 1941, in dele porcelanastega krožnika z napisom "Izdelano v Nemčiji".

"Kot kaže so med drugo svetovno vojno nacisti za svoje voditelje načrtovali zgraditi zatočišče sredi nedostopne džungle," poudarja Daniel Schavelzon, vodja arheološke odprave, ki je ruševine odkrila.

 

V Argentino so prišli, a se jim ni bilo treba skrivati

Skrivališča nacisti sicer niso uporabili. Na tisoče jih je sicer res prispelo v Argentino, a so lahko tam z blagoslovom predsednika Juana Perona, ki je državo vodil med letoma 1946 in 1955, živeli brez omejitev.

Leta 1960 so glavnega načrtovalca holokavsta Adolfa Eichmanna ujeli izraelski komandosi, ki so ga odpeljali na sojenje v Izrael, kjer so ga usmrtili.

Od ostalih nacističnih pomembnežev naj bi zatočišče v Argentini poiskali tudi Joseph Mengele, Martin Bormann, Walter Kutschmann, Josef Schwammberger, Eduard Roschmann, Wilfred Von Oven in Alois Brunner.

Komentarjev 1
  • dragec 10:50 31.marec 2015.

    nekaj naših "partizanov" je tudi našlo zatočišče v Argentini, simpatizerji SSDSS