Svet
523 ogledov

Odkrili smrtonosno opico

strupena opica EPA
Znanstveniki so na Borneu in Filipinih odkrili edino strupeno opico na svetu, saj je njen ugriz lahko smrtonosen.

Opica, ki jo lahko vidite ponoči na Borneu in Filipinih, ima tako strupen ugriz, da lahko ubije človeka. Če se opica počuti ogroženo, sprosti strup iz svojih kolenskih žlez in jih nato prenese v usta, kjer se zmešajo s slino. Strupena žival ima velike okrogle oči in je podobna Ewoku iz prizora v Zvezdnih stezah. Njen ugriz pri ljudeh povzroči anafilaktični šok.

Raziskovalci menijo, da nove vrste nycticebus kayan dolgo niso odkrili zato, ker je nočna žival. Poleg tega je nova opica že na seznamu ogroženih živalskih vrst.

Profesorica Abba Nekaris, z Univerze Oxford Brookes, je vodila skupino, ki je odkrila opico. Za medijski portal SkyNews je dejala: "Počasne opice so videti neškodljive, vendar je žival edina strupena vrsta sesalcev na svetu". To je povzročilo nezakonito trgovanje z živaljo, saj trgovci opicam izpulijo zobe in jim tako preprečijo ugrize. O odkritju nove vrste opice je poročal American Journal of Primatology.

Komentarjev 3
  • Valerija Zabret 18:53 14.december 2012.

    malo čudno napisan članek, saj so o opicah "slow loris" pisali že leta 1770 in so že takrat vedeli da so strupene. obstajajo 4 podvrste in v letu 2012 so na seznam dodali še eno ki je prej veljala da ...prikaži več ni svoja (pod)vrsta, ampak nič presenetljivo novega, že tristo let vejo vsi za to tako da ne vem čemu tak dramatičen članek :D

  • Bizgec 18:03 14.december 2012.

    Ewok v Zvezdnih stezah? Od kdaj se Star Wars prevaja v Zvezdne steze?

  • feferon 17:59 14.december 2012.

    Na grad Strmol jih spustite pri naslednji skrivni seji ....