Svet
12 ogledov

Odkrili vampirske grobnice

vampirske grobnice
1/5
EPA
Arheologi so na Poljskem odkrili grobnice okostij z odsekanimi glavami. To naj bi vampirjem preprečilo vnovično oživetje.

Raziskovalci so na južnem Poljskem naleteli na srhljivo odkritje – pokopališče domnevnih vampirjev. V grobnicah so našli štiri okostja, ki so bila pokopana z odsekanimi glavami, te pa so bile položene med njihove noge.

Obglavljenje je bilo na območju slovanskih držav pogosta srednjeveška praksa, kadar so sumili, da je kdo vampir. Tak način pokopa naj bi vampirjem preprečil, da bi znova vstali od mrtvih. V grobnicah ni bilo nobenega nakita ali drugih osebnih predmetov. Arheolog Jacek Pierzak je povedal, da je zelo težko določiti, kdaj so bili domnevni vampirji pokopani, a raziskovalci sklepajo, da v 16. stoletju.

Vampirske grobnice tudi v drugih evropskih državah

Nazadnje so okostja domnevnih vampirjev izkopali lani v Bolgariji, kjer so odkrili 800 let stare ostanke ljudi, ki so bili zabodeni z železno palico skozi srce. Po besedah direktorja bolgarskega nacionalnega muzeja Božidarja Dimitrova je bila ta praksa v vaseh običajna do 20. stoletja. V Vzhodni Evropi so v zadnjem času odkrili blizu sto vampirskih grobnic.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.