Svet
228 ogledov

Odkrili vzrok Tutankamonove smrti

Tutankamon je umrl zelo mlad. Žurnal24 main
Britanski znanstveniki menijo, da so rešili skrivnost povezano s smrtjo najznamenitejšega faraona Tutankamona.

Po 3336 letih je zahvaljujoč forenzični znanosti in sreči znanstvenikom uspeli najti odgovor na vprašanje, kako je umrl Tutankamon, najbolj znani egiptovski faraon. Tutankamon je umrl star komaj 19 let. Vse od njegove najdbe pa se je ugibalo o vzroku smrti. Nekateri so bili prepričani, da je bil žrtev zarote in da so ga ubili, da bi se polastili prestola. Po najdbi grobnice se je razširil tudi mit o njegovem prekletstvu, saj je nedolgo za odkritjem umrl eden od najditeljev Lord Carnarvon.

Britanski znanstveniki so se sedaj le dokopali do odgovora, poroča The Independent. Poškodbe, ki jih je utrpel Tutankamon, spominjajo na poškodbe, ki jih imajo ponesrečenci v nesrečah s kočijami. Odkrili pa so tudi, da mumifikacija egiptovskega faraon ni uspela, tako kot bi morala.

Truplo se je "skuhalo"

Chrisa Nauntona, direktorja Egypt Exploration Society, je pritegnil zaznamek v dnevniku Howarda Carterja, enega od najditeljev Tutankamona, o tem, da je bilo faraonovo truplo ožgano. Dodatno pomoč pri reševanju vprašanja je našel pri Robertu Connollyju, antropologu z univerze v Liverpoolu. Connolly je bil del ekipe, ki je leta 1968 z rentgenom slikala Tutankamonove ostanke. Med kostmi v pisarni je nedavno našel košček faraonovega telesa, edini znani vzorec izven Egipta.

S pomočjo forenzičnega antropologa Matthewa Pontinga je Connolly ugotovil, da je meso zgorelo. Nadaljnji kemijski testi so potrdili, da je Tutankamonovo telo zgorelo, medtem ko je bilo zaprto v sarkofagu. Raziskovalci so odkrili, da je kombinacija olj za balzamiranje, kisika in platna povzročila kemijsko reakcijo, ki je "skuhala" faraonovo truplo pri več kot 200 stopinjah Celzija. "Zoglenelost in možnost, da je neuspela mumifikacija vodila do spontanega vžiga telesa po pogrebu, sta bili povsem nepričakovani, neke vrste razodetje," je dejal Naunton.

Povozila ga je kočija

V sodelovanju z raziskovalci s forenzičnega inštituta Cranfield so izvedli "virtualno avtopsijo", ki je razkrila vzorec poškodb vzdolž ene strani telesa. Preiskava je razkrila tudi, zakaj je bila Tutankamonova mumija edina brez srca – bilo je v celoti uničeno.

Faraonove poškodbe ustrezajo poškodbam, ki so jih utrpeli v nesrečah s kočijami. Rezultati simulacij nakazujejo, da se je v Tutankamona zaletela kočija, medtem ko je bil na kolenih. V trčenju mu je zlomilo rebra in medenico ter zdrobilo srce. Domnevajo, da je šlo za dirko s kočijami. Tutankamon naj bi padel s svoje, na kar se je vanj zaletela druga.

Komentarjev 1
  • Trovlak 14:10 03.november 2013.

    Mogoče je med tvitanjem padel s stola na xbox? :o Kar hočem reči... več ukvarjanja s prihodnostjo in veliko manj s preteklostjo, pa bo za vse nas boljše.