Svet
38 ogledov

Odkrit mali množični morilec

Komar Shutterstock
Na današnji dan je leta 1897 Ronald Ross odkril komarja, ki prenaša malarijo. Na leto ta bolezen terja od enega do treh milijonov življenj, največ v tropih in podsaharski Afriki.

Angleški zdravnik Ronald Ross se je za malarijo in povezavo te bolezni s komarji začel zanimati v Indiji. Tam je začel preučevati komarje in leta 1897 v komarju mrzličarju našel Laveranov parazit malarije.

Po tem odkritju je bilo jasno, kakšno pot je treba začrtati v boju proti malariji. Leta 1902 je za svoje odkritje dobil Nobelovo nagrado.

Krive so samice komarjev

Če človeka piči okužena samica komarja, se trosi plazmodija prenesejo v kri in se začnejo množiti v jetrih. Komarji zelo pogosto napadajo noseče ženske.

Ob okužbi z malarijo človek doživlja mrzlico, drgetanje, bolečine v sklepih in krče. Če bolezen ni zdravljena, okuženi lahko umre, še posebno če gre za majhnega otroka. Tudi po preboleni bolezni se lahko pojavijo različni zdravstveni zapleti.

Malarija je ozdravljiva – problem je, ker je v delih sveta, kjer je  prisotna, še vedno premalo znanja in preslaba opremljenost.
Tako prihaja do prekomerne uporabe zdravil, zaradi česar se povečuje odpornost, to pa terja vedno nova zdravila, kar je seveda povezano tudi z denarjem.

Za boj proti malariji so pomembni zmanjševanje števila komarjev, hitro diagnosticiranje in učinkovito zdravljenje v endemičnih področjih.

Komentarjev 3
  • Aleš Pemič 23:54 22.junij 2012.

    Učinkovito in NARAVNO proti komarjem, klopom in ostalim mrčesom. Trenutno izdelek št. 1 v Avstriji in Nemčiji. Za vso družino.http://buddyguard.sihttp://buddyguard.net

  • mufi 13:38 21.avgust 2011.

    Kaj pa je vzrok, da je komar okužen ? Kje dobi to ? In zakaj so ravno komarji prenašalci ? Ker so najpogostejši "vampirčki ? Kaj tega ne zmorejo recimo pijavke ali ose ? Pa še vedno mi ni jasno, ...prikaži več zakaj trditev, da komar ne more prenest aidsa. Kaj pa je "spalna " bolezen ? So zanjo krive cece muhe ? Ali sta zadevi podobni , če že ne isti ? (sori, včasih imam popadke ferbčnosti.)

  • privat 07:51 21.avgust 2011.

    da ni ta komar srbski??