Svet
84 ogledov

Odkritje: "Nekateri bi lahko bili kot Zemlja"

Planeti EPA
Znanstveniki so odkrili več planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje.

Skupina znanstvenikov je odkrila 60 planetov. Za kar nekaj med njimi znanstveniki predvidevajo, da so na njih pogoji podobni tem na Zemlji in bi na njih tako lahko bilo življenje. Poleg omenjenih 60 planetov so odkrili še 54 planetov, ki bi lahko bili podobni tem. 

Enega od planetov so poimenovali "super-Zemlja". Odkrili so ga v zvezdnem sistemu, ki je četrti najbližji našemu sistemu. Planet, ki so ga poimenovali Gliese 411-b, znanstvenike navdaja z upanjem, da ima še več zvezd planete, ki krožijo okrog njih in pogoje, podobne tem na Zemlji. 

Rezultati so plod skoraj 61.000 opazovanj 1.600 zvezd, ki so jih opravili v obdobju 20 let s teleskopom Keck-I na Havajih. Projekt je bil del raziskave, ki so jo leta 1996 začeli astronomi Steve Vogt, Geoffrey Marcy in Paul Butler. Odkritje, da imajo najbližje zvezde planete, ki krožijo okrog njih, je gromozanskega pomena za znanstvenike, piše The Independent.

"Astronomi o tem še pred petimi leti nismo bili prepričani. Novi planeti nam pomagajo bolje razumeti nastajanje sistemov planetov in nam ponujajo zanimive cilje, da bi v prihodnje uspeli neposredno posneti planete," je dejal Mikko Tuomi, edini Evropejec v raziskovalni ekipi. 

"To odkrijte je eden mojih največjih dosežkov kot astronom. Predstavlja dober del mojega življenjskega dela," je dejal Butler. 

 

 
Komentarjev 2
  • znalec 19:09 17.februar 2017.

    raeljci to že vedo, samo še ostali svet se naj prepriča in uvidi...

  • francl12 17:24 14.februar 2017.

    Takoj se prijavim na prvi polet, pa čeprav testni!Moja želja je it čimdalje od te zablojene države, sistema, kapitalistov. Skratka živeti pod svobodnim soncem kot so nekoč!